JPMorgan Chase krijgt miljoenenboete omdat het mails te vroeg verwijderde

De Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse marktregulator, heeft JPMorgan Chase een boete van 4 miljoen dollar opgelegd.

In het nieuws: De grootste Amerikaanse bank moet opnieuw een boete betalen.

Het gaat om 47 miljoen mails van de periode 1 januari 2018 tot 23 april 2018. Onder de regulering van de SEC moeten die documenten drie jaar bewaard blijven, maar ze werden verwijderd in juni 2019. Dat meldt Reuters.

  • De mails waren afkomstig uit 8.700 mailboxen, waar 7.500 werknemers toegang tot hadden. De bank spreekt zelf van een fout.
  • Het verwijderen van de mail gebeurde nadat een externe partij was ingeroepen. JPMorgan poogde om bepaalde communicatie van de jaren 1970 en 1980 te verwijderen, wat niet bleek te lukken. De externe partij zou de retentie-instelling van drie jaar niet correct hebben toegepast op de mails van begin 2018. Als gevolg werden die mails verwijderd.
  • In een eigen verklaring meldt JPMorgan dat ze hun “boekhoudkundige verplichtingen heel serieus nemen”.
  • Een boete van 4 miljoen dollar is klein bier voor de bank met zo’n 3.700 miljard dollar op haar balans. Ter vergelijking: In een andere zaak moesten ze 200 miljoen dollar betalen omdat hun personeel WhatsApp gebruikte om buiten het oog van de regulator te communiceren. In de Epstein-zaak moest JPMorgan 290 miljoen dollar betalen omdat het een oogje dicht geknepen had voor verdachte betalingen.
Meer