© ATV

Grote stroompanne in Wilrijk, Hoboken en op het Kiel opgelost, alle straten hebben terug stroom

Een grote stroompanne heeft vrijdag rond 13.30u het zuiden van de stad Antwerpen getroffen. Meer dan 10.000 gezinnen zaten een tijdlang zonder stroom en ook de verkeerslichten op onder meer de A12 zijn uitgevallen. Rond 16 uur had iedereen terug stroom.

“Het gaat om een probleem in een transformatorstation”, zei David Callens van netbeheerder Fluvius vrijdagmiddag. “We zetten alles op alles om het probleem op te lossen door om te schakelen naar een ander transformatorstation. Het is onmogelijk om een timing voorop te stellen.” Een groot deel van het omliggende elektriciteitsnet kon al “hervoed” via een andere weg. Dat zegt hoogspanningsnetbeheerder Elia.

Door de stroompanne waren ook het tram- en busverkeer verstoord. De Lijn meldde problemen op de tramlijnen 2, 6 en 10. Ook verschillende buslijnen (13, 141, 140 en 33) waren deels verstoord, onder meer omdat een stilstaande trein in Hoboken drie overwegen versperde. Op de drukke A12 vielen de verkeerslichten uit en door de stroomonderbreking zagen sommige winkels zich genoodzaakt tijdelijk de deuren gesloten te houden.

De panne ontstond door een brand in het transformatorstation in de Legerstraat in Wilrijk, vlak bij de begraafplaats Schoonselhof. Zodra de stroom van dat station uitgeschakeld is kan de brandweer nagaan of er nog bluswerken nodig zijn. “We vragen om met meldingen over de stroompanne niet naar de noodnummers te bellen”, zei Jasmien O, woordvoerster van de Brandweer Zone Antwerpen. De hulpdiensten wilden die lijnen vrijhouden voor noodoproepen.

Ook UZA en UA getroffen

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is vrijdagmiddag moeten overschakelen op noodgeneratoren door de algemene stroompanne in Wilrijk. Ook diverse campussen van de Universiteit Antwerpen (UA) zijn getroffen. Dat melden UZA en UA vrijdagmiddag.

“Wij zijn onmiddellijk overgeschakeld op noodgeneratoren, maar voor de rest loop alles goed”, zegt UZA-woordvoerder Evita Bonné. De spoeddienst is open en de overlast is voor het ziekenhuis over het algemeen heel beperkt. Bonné vraagt wel aan mensen die vrijdag nog een patiënt zouden ophalen, om te wachten tot de problemen met het verkeer opgelost zijn.

Ook enkele belangrijke labo’s van de universiteit, waar wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd, konden overschakelen op een noodgenerator. “De beperkte panne veroorzaakte geen grote problemen. Voor de precieze omvang is het nog koffiedik kijken”, weet Peter De Meyer, woordvoerder bij de UA.

De grote stadscampus van UA werd in ieder geval niet getroffen. De campussen buiten de stad wel: Drie Eiken, Groenenborger en Middelheim. Op Drie Eiken is de stroom gedeeltelijk terug, op de andere campussen nog niet.

Mogelijk zijn er gevolgen voor de studenten die examens hebben. “Voorlopig zijn er geen drama’s, maar als er examens op de computer bezig waren, kan dat problemen opleveren”, aldus nog De Meyer. “We hebben ook wel wat aula’s die onder de grond zitten en dus geen daglicht hebben.

© bfm

© bfm

© bfm

(sare, blg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV