Ondanks eerdere verkeershinder: organisatie Rock Werchter verwacht weinig mobiliteitsproblemen

Live Nation, de organisatie achter TW Classic, Werchter Boutique en het concert van Harry Styles, maakt zich op voor Rock Werchter. Bij de eerste drie evenementen waren er heel wat mobiliteitsproblemen. Nele Bigaré van Live Nation voorziet weinig problemen voor Rock Werchter. Dat vertelt ze bij "De wereld vandaag" op "Radio1".

Voor bezoekers van Werchter Boutique, TW Classic, het concert van Harry Styles en Rock Werchter gelden sinds dit jaar nieuwe regels. Festivalgangers moesten een parkeerplaats reserveren. Als je dat niet deed, kon je niet doorrijden tot aan het terrein. Daarnaast moest je ook een specifieke route naar de parking volgen. En dat zorgde voor heel wat problemen.

Er waren vooral problemen bij Werchter Boutique in het heenrijden, bij TW Classic om van de parkings af te rijden en bij het concert van Harry Styles om een pendelbus naar het station of de kiss & ride te nemen.

Nieuw parkingsysteem

Nele Bigaré geeft toe dat er problemen zijn geweest: ''We hebben vastgesteld dat mensen de code om naar hun parking te rijden niet altijd hebben gescand. We moeten beter doen maar 60.000 mensen op hetzelfde moment laten vertrekken, is geen evidentie."

BELUISTER - Het volledige gesprek met Nele Bigaré:

Om naar Harry Styles te gaan kozen veel mensen voor het openbaar vervoer. Sommige mensen hebben drie uur lang moeten aanschuiven voor ze, een betalende, shuttlebus konden nemen. ''Toen we zagen dat de wachtrijen groeiden, hebben we meteen overlegd met De Lijn en NMBS om extra bussen en treinen in te leggen".

Sommige bezoekers begrepen niet dat de pendelbussen betalend waren. ''Dat is altijd zo op onze dagfestivals, bij Rock Werchter is de prijs van de trein- en bustickets inbegrepen in het festivalticket.''

Ik weet niet of de problemen zo veel groter waren, ze worden vooral meer uitgelicht. We krijgen evenveel positieve feedback van bezoekers

Rock Werchter

"Rock Werchter is een heel andere zaak, dat duurt vier dagen en dus wordt het verkeer veel meer gespreid. Er blijven ook 40.000 mensen slapen. Dat is een totaal andere situatie dan 60.000 mensen die op hetzelfde moment vertrekken.

''Daarnaast blijven alle bijkomende maatregelen van kracht, zoals de extra signalisatie en ploegen die het verkeer bijsturen." Voor festivalgangers heeft Bigaré nog een laatste tip: "Scan de code op je parkeerticket."

Transactiekosten van tokens op polsbandje

3,5 euro of één token. Dat zijn de transactiekosten die Live Nation aanrekent als je geld dat je op je polsbandje hebt gezet, na het festival van je bandje wil halen. Alexia Bertrand, minister van Consumentenzaken, vraagt aan de economische inspectie om te onderzoeken of dat bedrag geoorloofd is. ''Wij gaan meewerken aan dat onderzoek, maar die prijs is eerder gemiddeld. Elke terugbetaling moet worden gecheckt, en kost dus geld. Daarom vragen we die transactiekosten," aldus Bigaré.

Meest gelezen