Gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V), directeur Joost Heremans en voorzitter Annie Goossens
Wouter Demuynck

Cohousing voor ouderen in Herselt: "Mensen kunnen in hun "eigen" huis wonen zonder eenzaam te zijn"

In Herselt kunnen ouderen in de toekomst in de toekomst cohousen. Woonzorgcentrum Sint-Barbara gaat een woning bouwen voor mensen die te fit zijn om naar een assistentiewoning of woonzorgcentrum te gaan, maar niet alleen willen wonen. Er zullen vier tot vijf mensen kunnen samenleven.

In Herselt zullen vier tot vijf ouderen die nog niet klaar zijn om naar een woonzorgcentrum te gaan, maar wel eenzaam zijn, over enkele jaren kunnen samenleven. Woonzorgcentrum Sint-Barbara gaat daarvoor een nieuw gebouw op haar terrein zetten. "Ouderen wonen soms in een grote woning, maar vanaf dat ze er alleen voor komen te staan, is die woning voor hen te groot", zegt Joost Heremans, algemeen directeur van woonzorgcentrum Sint-Barbara. "Sommigen worden dan eenzaam en dat willen we tegengaan met deze nieuwe woonvorm."

Ze kunnen voor elkaar boodschappen doen, de was voor elkaar doen of koken, maar ook externe hulp is mogelijk

Joost Heremans, algemeen directeur WZC Sint-Barbara in Herselt

De bedoeling van het project is dat ouderen kunnen samenwonen en de stap van een assistentiewoning kunnen overslaan. "Als ze hulp nodig hebben, kunnen ze elkaar helpen. Ze kunnen voor elkaar boodschappen doen, de was voor elkaar doen of voor elkaar koken", zegt Heremans. "Maar als ze toch nog externe hulp nodig hebben, kunnen wij hen die ook geven, maar dan in een vertrouwde omgeving."

WZC Sint-Barbara

Privacy

In de woning zullen vier tot vijf mensen kunnen samenwonen. Wel wordt er rekening gehouden met ieders privacy. "Iedereen krijgt een eigen slaapkamer, badkamer, keuken en terras. Maar er zal ook een gemeenschappelijke wasserij en leefruimte zijn waar ze samen kunnen koken of een feestje kunnen houden. Ze kunnen dan zelf kiezen wanneer ze privacy willen en wanneer niet."

Het gebouw zal naast het woonzorgcentrum worden gerealiseerd. Hoe gaan mensen dan overtuigd raken dat het geen woonzorgcentrum is? "We willen het stigmatiserend effect uit de weg gaan. We gaan geen woonzorgcentrum creëren, maar een woning. Mensen kunnen in hun "eigen" huis wonen, zonder dat ze eenzaam zijn. Daar zetten we op in", aldus Heremans.

Het project zal de komende drie jaar verder worden gerealiseerd. Eerst zal er uitgebreid onderzocht worden wat de noden van de ouderen zijn, waarna een plan wordt uitgetekend. Dat plan wordt dan in de praktijk uitgewerkt. De provincie geeft financiële steun voor die onderzoeksfase. De bouwkosten zijn voor het woonzorgcentrum zelf.

WZC Sint-Barbara

Meest gelezen