Een ingang van het Groot Schietveld in Wuustwezel.© BELGA

Geen schade op Groot Schietveld na illegale rave, en site is intussen “zo goed als proper”

Er is op het eerste gezicht geen schade op het Groot Schietveld, het militaire schietdomein op de grens van Brecht en Wuustwezel, waar vrijdagnacht en zaterdagochtend een illegale raveparty werd gehouden. De brandweer en defensie hebben het zwerfvuil inmiddels ook grotendeels opgeruimd.

Christof Willocx

LEES OOK. Ravers blikken terug op ‘feest van de totale vrijheid’ op Groot Schietveld: “Was het echt nodig om het leger op ons af te sturen?”

“Veel feestvierders hebben gewoon op de weg gestaan”, zegt Erik Verstraelen, bevelhebber van het leger op het Groot Schietveld. “Het feest heeft vlakbij de transversale weg plaatsgevonden, die tussen Overbroek in Brecht en Gooreind in Wuustwezel loopt. Mede daardoor is er voorlopig nog geen schade aan het domein ontdekt. Maar in de komende dagen gaan we dat, samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, verder onderzoeken.”

Ook het zwerfvuil is inmiddels grotendeels opgeruimd. De brandweer heeft zaterdagmiddag het grote vuil verwijderd. Daarna heeft defensie nog een extra zuivering gedaan. “De site is intussen zo goed als proper”, zegt provinciegouverneur Carhy Berx. “Er werden uiteindelijk zes à acht zakken zwerfvuil verzameld”, aldus Berx. “Er liggen nu enkel nog wat menselijke uitwerpselen en toiletpapier. Om die weg te krijgen, moet de tijd zijn werk doen.”

Hoe gevaarlijk was de rave?

Het leger doet vaak oefeningen op het militaire domein waar de rave heeft plaatsgevonden, en er is onontplofte munitie. Hebben de feestvierders veel geluk gehad dat er niets is gebeurd? “Het is sowieso niet alleen illegaal, maar ook gevaarlijk om daar een feest te houden”, zegt Erik Verstraelen. “Het stuk van het domein waarop een deel van het geluidssysteem van de rave stond, is een springstofstand. Daar gebeuren dus ontploffingen. Als munitie op de grond komt, ontploft die. Soms gebeurt dat niet. Dan kan die munitie heel lang in de grond blijven zitten. Als die na verloop van tijd toch naar boven komt, zie je die wel liggen. Maar het probleem is dat mensen die munitie soms oppakken en er mee gaan rondlopen. Dat is gevaarlijk.”

LEES OOK. Waarom zijn illegale raves zo populair? Wat is het verschil met Tomorrowland? En hoeveel drugs gaat er rond? Een blik achter de schermen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER