© tvo

24-jarige Elien Vervaet heeft euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden laten uitvoeren

Elien Vervaet, de 24-jarige vrouw uit Lokeren die om euthanasie vroeg wegens ondraaglijk psychisch lijden, is overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

mts

Elien Vervaet deed haar verhaal eind vorige maand nog in een interview met Nieuwsblad. Daarin vertelde ze dat ze is uitgedoofd na een zware depressie die haar al zes jaar lang alle energie ontneemt. De aanleiding van haar depressie was het ingangsexamen van een opleiding drama die te hoog gegrepen bleek. “Een jaar later speelde ik mee in een toneelstuk van Theater Antigone. Daar voelde ik hoe graag ik dat wel deed. Maar het besef dat ik het nooit als job zou kunnen doen, maakte me heel ongelukkig. En dat gevoel is gebleven”, vertelde ze.

De 24-jarige Lokerse, die ook een podcast had gemaakt over haar eigen euthanasie, beschreef hoe alles in het leven voor haar voelde als een opgave en had naar eigen zeggen alle mogelijke therapieën geprobeerd. Drie jaar geleden vroeg ze euthanasie aan voor ondraaglijk psychisch lijden, en onlangs werd haar dossier goedgekeurd door twee psychiaters en een arts van Vonkel, een centrum voor levenseindevragen in Gent. “Dat die arts ja zei, was een opluchting. Sindsdien ben ik afscheid aan het nemen. Bij veel mensen is dat raar: ik ga die nooit meer terugzien. Dat blijft een rare gedachte, maar het schrikt me niet af”, zei ze er nog over in haar gesprek met deze krant.

Heb je het moeilijk na het lezen van deze getuigenis? Dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

https://elienvervaet.com/audio

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER