“Politie heeft deal gebroken”: deel van organisatie illegale rave op Groot Schietveld kwaad nu blijkt dat er juridisch staartje dreigt

Brecht -

Het Antwerps parket is een opsporingsonderzoek gestart na de illegale rave op het Groot Schietveld in Brecht dit weekend. De politie stelde meer dan 100 pv’s op en nam verschillende installaties in beslag. Een juridisch staartje dreigt dan ook voor de deelnemers en de organisatie. “We hadden een deal, maar die heeft de politie gebroken”, fulmineert deel van de organisatie. Er is een inzamelactie opgestart om de kosten van de inbeslaggenomen apparatuur te betalen.

Jarit Taelman, Niels Delport

De locatie van de illegale rave werd tot het laatste moment geheim gehouden, maar vrijdagnacht stroomden uiteindelijk toch enkele honderden ravers toe op het Groot Schietveld in Brecht. Slechts een gedeelte slaagde er echter in om het geïmproviseerde festivalterrein te bereiken.

“Er waren al enkele dagen geruchten dat er ergens in ons land een raveparty zou plaatsvinden”, zegt korpschef Geert Smet van politiezone Voorkempen. “Onze diensten waren dan ook extra alert en reden vrijdagnacht preventief patrouille. Ze kregen daarbij ondersteuning van onder meer een helikopter van de federale politie.”

Provinciaal rampenplan

Eenmaal duidelijk werd dat het illegale feest was neergestreken op het Groot Schietveld, grepen de verschillende politiediensten snel in. De toegangswegen werden op strategische plaatsen afgezet en in het midden van de nacht werd het provinciaal rampenplan afgekondigd.

Antwerps gouverneur Cathy Berx bekeek samen met de burgemeesters van Brecht, Brasschaat en Wuustwezel, Defensie en de verschillende hulpdiensten alle opties om de illegale activiteit op een veilige manier te stoppen. “Daarbij moest rekening gehouden worden met de gevaren van het uitgestrekte actieve militaire oefenterrein, met onder meer de aanwezigheid van onontplofte oorlogsmunitie en mogelijk brandgevaar”, zegt de politie.

© Belga

Onder invloed

Rond 11 uur ’s morgens vertrok de meerderheid van de feestvierders spontaan en omstreeks 12 was het volledige terrein ontruimd. “Bij het verlaten van het terrein werden de identiteiten van de ravers gecontroleerd. Enkelen onder hen stapten onder invloed van drugs in de wagen. Zij kregen een pv voor drugs in het verkeer en moesten onmiddellijk hun rijbewijs afgeven”, zegt Smet.

© Jan Van der Perre

De politie zette ook een tiental voertuigen met daarin geluids-, licht- en muziekinstallaties aan de kant. “Al dat materiaal werd op vraag van het Antwerps parket gerechtelijk in beslag genomen. Op het terrein werden nog een huurvrachtwagen, twee aanhangwagens met generatoren en geluidsinstallaties, een tapkraan en een koelinstallatie achtergelaten. Ook daarop werd beslag gelegd”, gaat Smet verder.

Militair domein

De politie, die overigens nog het hele weekend bleef patrouilleren in de omgeving, gaat alle processen-verbaal overmaken aan het Antwerps parket, dat een opsporingsonderzoek heeft geopend. De rave dreigt dan ook nog een juridisch staartje te krijgen, niet in het minst omdat het betreden van een militair domein zoals het Groot Schietveld strafbaar is.

“De politie stelde reeds meer dan 100 pv’s op. Hun doortastende inzet zorgde ervoor dat de raveparty in de kiem werd gesmoord en dat gepast kan worden opgetreden tegen de overtreders”, zegt Sven Deckers (N-VA), de burgemeester van Brecht. “Het komt het parket toe er het gepaste gevolg aan te geven, zoals dat ook gebeurt wanneer voetgangers of fietsers het militair domein betreden.”

“Het leek alsof we ontsnapte criminelen waren”

Pauline, die liever niet met haar echte naam in de krant komt, was een van de feestgangers die vrijdagnacht naar het domein afzakte. “Toen wij onderweg naar de rave waren, scheen de politie met zoeklichten op ons en vlogen er constant drones over ons hoofd. Het leek net alsof we ontsnapte criminelen waren”, vertelt ze.

“Wij ravers, waren er niet van op de hoogte dat het feest zich op een actief militair domein bevond”, vervolgt ze. “Ook de meeste organisatoren dachten dat het een verlaten militair domein was dat niet meer werd gebruikt. Als ze dat hadden geweten, zouden ze het feest nooit op die plek hebben georganiseerd.”

Afkeer

Pauline heeft zelf net een muziekinstallatie of ‘soundsystem’ gekocht en wil zelf een legale rave organiseren. Maar daar bij ondervindt ze veel moeilijkheden. “Heel veel mensen hebben een afkeer van Tekno- en acidfeesten. Daarom moeten wij liegen over het muziekgenre dat we willen spelen. Als we dat niet doen, wil bijna geen enkele zaal het feest houden.”

Dat stigma duwt organisatoren van tekno- en acidfeesten noodgedwongen de illegaliteit in. “Verlaten militaire domeinen zijn de enige plekken waar we momenteel in België onze feesten kunnen houden en waar we zo weinig mogelijk mensen storen”, vertelt Pauline . “In plaats van met zo veel politie op ons af te komen, zou de overheid beter een terrein voorzien waar we op een legale manier onze feesten kunnen organiseren. Als ze dat zouden doen, zou er volgens mij geen enkele illegale rave meer plaatsvinden”, aldus Pauline.

“Beweging kan niet gestopt worden”

Onbegrensd Soundsystem, dat de rave mee organiseerde, plaatste op Instagram een reactie op het nieuws. “We waren dit weekend opnieuw het slachtoffer van politierepressie”, zeggen ze. Naar verluidt had de organisatie afgesproken met de politie dat ze hun materiaal niet tijdelijk in beslag zou genomen worden als ze het feest stopzetten.

“Zoals afgesproken stopten we het feest en begonnen we onze spullen in te pakken. Op dat moment kwam de politie zwaarbewapend het terrein op. Ze vormden een schildmuur voor ons materiaal en namen alles in beslag. We hadden een deal, maar die heeft de politie gebroken”, staat er te lezen.

Een deel van het inbeslaggenomen materiaal© rr

Verder schrijft de organisatie dat ze “zullen blijven vechten voor hun recht om te feesten”. En dat ze “een beweging zijn die niet gestopt kan worden”. Ten slotte delen ze mee dat ze niet zullen opgeven en dat er binnenkort een aankondiging voor een nieuwe illegale rave zal komen.

Ondertussen is er door alle acht soundsystems, die afgelopen weekend aanwezig waren, een inzamelactie opgestart. In totaal is er op vijftien uur tijd bijna 700 euro gedoneerd.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen