Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Donald Trumps advocaten willen proces over geheime documenten op lange baan schuiven

De advocaten van de Amerikaanse oud-president Donald Trump vragen dat de rechtbank het proces over de geheime documenten die Trump thuis bewaarde, voor onbepaalde tijd uitstelt. Ze wijzen erop dat het om een "ongewone" en "complexe" zaak gaat, en dat een proces voorbereiden voor december "vrijwel onmogelijk" is. 

De rechtbank had 14 augustus als startdatum voorgesteld. Het Amerikaanse ministerie van Justitie had uitstel gevraagd tot 11 december. En nu ook de advocaten van Trump zelf. Hun bezwaarschrift kwam een halfuur voor de deadline verliep gisterenavond laat. 

Wat is er aan de hand?

In juni werd oud-president Donald Trump op federaal niveau aangeklaagd omdat hij vertrouwelijke documenten op zijn landgoed Mar-a-Lago bewaarde en na herhaaldelijke vragen daartoe niet had teruggegeven. Vorige zomer viel de FBI in de villa in Florida binnen en nam ze verschillende van die documenten in beslag. Tijdens een rechtbankzitting in juni in Miami pleitte de vastgoedmagnaat onschuldig.

Volgens Trumps advocaten is december niet haalbaar, omdat er zoveel documenten verzameld zijn en moeten worden onderzocht. Daarnaast roepen de advocaten ook Trumps presidentskandidatuur in als argument om uitstel te vragen. "Deze kandidatuur vraagt enorm veel tijd en energie", klinkt het in de brief.

"Ze vragen uitstel voor onbepaalde tijd", zegt correspondent Björn Soenens. "Wellicht willen ze het geplande proces tegen Trump, waar hem een serieuze celstraf boven het hoofd hangt, over de verkiezingen van november volgend jaar heen tillen."

De timing van de zaak is dus van cruciaal belang. Als het proces pas tegen het einde van de campagne start, of pas na de verkiezingen, kan Trump - als hij wint - proberen om zichzelf gratie te verlenen of de aanklachten tegen hem laten vallen.

Adviseurs van de oud-president gaven in privégesprekken al aan dat Trump hoopt de verkiezingen te winnen om een einde te maken aan zijn juridische problemen, berichten Amerikaanse media.

Het is nu aan rechter Aileen M. Cannon, die door Trump zelf werd benoemd, om over de datum te beslissen.

Meest gelezen