© ATV

Antwerps busverkeer De Lijn ernstig verstoord door spontane staking bij onderaanneming De Polder

Antwerpen -

Door een spontane staking van chauffeurs bij onderaanneming De Polder ondervindt vervoersmaatschappij De Lijn al de hele ochtend hinder in de noord- en zuidrand van Antwerpen, op Linkeroever en in het centrum van de stad. “Er is een tekort aan chauffeurs en er zijn geen pauzes”, zegt Serge Jansegers, afgevaardigde ACLVB De Polder.

Alexandro Yaramis

Door een spontane staking, die woensdagochtend om 4u. begon, van chauffeurs van het Antwerpse busbedrijf De Polder, een onderaanneming van De Lijn, is het busverkeer in Antwerpen ernstig verstoord. De chauffeurs klagen over de staat van de bussen, de uurroosters en de hoge werkdruk. “We moeten constant rijden”, zegt Serge Jansegers, afgevaardigde ACLVB De Polder. “De diensten veranderen om de zoveel maanden. Er is een tekort aan chauffeurs en er zijn geen pauzes. Dit was de druppel. In ons wagenpark zijn er negen elektrische bussen. We verwachten er nog vijftien, maar de elektriciteit valt constant uit waardoor we nog de oude versleten bussen moeten gebruiken.”

Volgens Jansegers is de agressie jegens de chauffeurs, die de laatste tijd enorm toeneemt, een logisch gevolg. “Vaak werken de airco’s niet of vallen ze in panne waardoor reizigers niet op tijd op hun bestemming komen. Men wilt deze bussen niet onderhouden omdat er toch nieuwe zijn besteld. Besparingen moet je doen, maar als je essentiële zaken naar bovenhaalt dan is het belangrijk dat er gehoor aan wordt gegeven. Dit is trouwens de eerste keer dat we staken en dat zal men gevoeld hebben. Er reden slechts vijf van de 130 bussen uit.”

Er is hinder voor de volgende buslijnen: 32, 36, 51, 99, 141/140, 600, 610, 620 en 762.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“De hinder proberen we zo goed mogelijk via onze kanalen te communiceren. Maar als er zo lastminute een spontane staking wordt gehouden, dan kunnen we heel moeilijk anticiperen daarop.” zegt de woordvoerster van De Lijn.

“Morgen is er syndicaal overleg en volgt er een eisenpakket op tafel”, aldus Jansegers.

De Lijn raadt aan om gebruik te maken van de routeplanner.)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV