Gewelddadige home-invasionbende rukt ringen van bejaarden in bed: tot 12 jaar cel uitgesproken

Diepenbeek/Hasselt -

Vier Oost-Europeanen en een Belg uit Borsbeek zijn maandag in Hasselt veroordeeld tot straffen tussen 6 en 12 jaar voor uiterst gewelddadige home-invasions. Gewapend met een hockeystick of een schroevendraaier daagden de bendeleden in het holst van de nacht in de woning van diverse bejaarden op. Meerdere slachtoffers liepen zware breuken op.

Geert Houben

De daders zitten momenteel achter de tralies. Het gaat om twee Serviërs, twee Roemenen en een Belg. Opvallend: ze zijn allen vrij jong, van 19 tot 30 jaar. Tijdens hun proces speelden ze in de rechtbank allemaal hetzelfde liedje. “Ik heb er heel veel spijt van. Al negen maanden zit ik in de gevangenis. Ik wil terug naar mijn vrouw en kinderen.”

Ook probeerde iedereen zijn aandeel te minimaliseren. “Ik wil me verontschuldigen. Nooit heb ik oog in oog met een slachtoffer gestaan. Het spijt me heel hard dat ik nooit de waarheid heb verteld, maar ik had schrik.” De woorden maakten geen indruk bij de aanwezige slachtoffers. “Ik zal hem een zakdoek geven.”

Ring van overleden echtgenoot

De daders zijn veroordeeld voor acht home-invasions en zeven inbraken waarbij de slachtoffers niet thuis waren. Ze pleegden de feiten in wisselende samenstelling. Op 10 september vorig jaar vonden de speurders een aanknopingspunt na een home-invasion bij een 85-jarige vrouw in Hasselt. Een slag wekte toen het slachtoffer, dat in de woonkamer sliep. Plots stond ze oog in oog met drie gemaskerde indringers, enkel hun ogen en mond waren zichtbaar. “Ze kreeg de opdracht om te blijven liggen”, aldus de procureur. “De daders namen geld uit haar handtas en vroegen om meer geld en juwelen, die ze hen ook toonde. Ze moest haar handen laten zien waarna een van de daders haar ringen – waaronder de trouwring van de overleden echtgenoot - eraf trok.

Een van die mannen voelde zich geroepen om haar slaapkleed omhoog te trekken tot aan haar onderbroek. “Gelukkig zat er één iemand tussen die een beetje begrip toonde en zei mevrouw met rust te laten”, sprak de procureur op het proces. “Nadat de vrouw er 60 jaar heeft gewoond, is ze haar huis moeten uitvluchten omdat ze leefde in angst en niet kon slapen”, aldus advocate Melanie Biscotti.

Landbouwer Werner De Bie uit Ekeren was op 1 augustus het eerste slachtoffer. “Rond 2 uur ’s nachts stonden ze in mijn kamer. Ik kreeg harde klappen waaraan ik een kaakbreuk en een gespietst neusbeen overhield.”© Koen Fasseur

Kaakbreuken

Dankzij de nummerplaat en de ANPR-camera’s wist de politie een Volkswagen Passat met Litouws kenteken te traceren. Het vermoeden dat Antwerpen de uitvalsbasis was, werd snel bevestigd. Op stadscamera’s was enkele uren na de overval te zien hoe vier mannen uit de Passat een juwelier binnenstapten om vervolgens het geld onder elkaar te verdelen. Drie dagen later werd de wagen naar de kant gehaald op de E313 in Houthalen. In de auto lag nog een deel van de buit, zoals een laptop en een horloge van de vorige inbraken.

“Veel mensen hadden het geluk dat ze niet thuis waren. Vaak is er extreem en zinloos geweld gebruikt. Waaraan hebben de hoofdzakelijk bejaarde slachtoffers dat verdiend? Ze liggen te slapen om vervolgens uit hun bed gesleurd te worden en een pak slaag te krijgen. Diverse slachtoffers hadden een kaakbreuk. We hebben het geluk dat er geen doden gevallen zijn en we niet voor assisen moeten staan. Ver waren we daar niet vanaf”, klonk het op het proces.

Schadevergoedingen

Tussen 1 augustus 2022 en 13 september van dat jaar sloeg de bende toe in Ekeren, Geel, Zoersel, Laarne, Diepenbeek, Mol, Sint-Niklaas en in Hasselt. “De bende richtte zich op weerloze slachtoffers gezien hun leeftijd. Een vreselijk laffe daad. Zich nu verschuilen achter het excuus drugs te hebben gebruikt, is te gemakkelijk. De slachtoffers moeten dat de rest van hun leven meedragen. Deze verdachten zijn een extreem gevaar voor de maatschappij. Wat ze stelen, kan hun leven niets veranderen. De omvang van de feiten staat niet in verhouding tot wat het oplevert. We zitten met rondtrekkers van wie er verschillende in het buitenland bekend zijn voor vermogensdelicten of gelijkaardige feiten. Hun buit verpatsen ze bij goudwisselkantoren.”

Maandag sprak de rechtbank in Hasselt twee keer 12 jaar cel uit en daarnaast nog straffen van 6 tot 11 jaar. Daarnaast zijn een aantal wagens verbeurd verklaard. De rechtbank stelde ook meerdere deskundigen aan om de schade bij de slachtoffers te begroten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer