MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voert de druk op (archiefbeeld)

MR houdt het been stijf: kans dat fiscale hervorming er komt voor 21 juli lijkt zo goed als onbestaande 

Wat gisteren al onafwendbaar leek, wordt vandaag bevestigd: de onderhandelingen over de langverwachte fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zitten muurvast. De Franstalige liberalen van de MR zeggen vandaag klaar en duidelijk dat de voorstellen die op de tafel liggen in dit stadium geen evenwichtige onderhandelingsbasis vormen. De MR wil het dossier koppelen aan de begroting en aan maatregelen om meer mensen aan de slag te krijgen.

"De MR zal vastberaden blijven opkomen voor een echte vermindering van de fiscaliteit, een actieve stimulering van werk en een gezond beheer van de overheidsfinanciën", luidt een persmededeling van de Franstalige liberalen. Hierdoor blokkeren ze de facto de onderhandelingen over de fiscale hervorming, want de andere partijen zien een koppeling aan andere dossiers niet zitten.

Volgens vicepremier David Clarinval (MR) zijn er drie problemen:

  • De fiscale hervorming wordt te veel met nieuwe belastingen gefinancierd.
  • Er wordt te weinig aandacht besteed aan maatregelen om werken te stimuleren.
  • Er zijn te weinig belastingverminderingen voor zelfstandigen.

Voor de MR vormen de voorstellen die op de tafel liggen in dit stadium geen evenwichtige onderhandelingsbasis

Persmededeling Mouvement Réformateur (MR)

Daarnaast wil de MR ook over de begroting spreken, want die dreigt te ontsporen. "De MR vindt dat die bespreking op hetzelfde moment moet gebeuren als die over de fiscale hervorming", luidt het. "Anders riskeren we een algemene verhoging van de fiscaliteit teweeg te brengen." 

"Voor de MR vormen de voorstellen die op tafel liggen in dit stadium dus geen evenwichtige onderhandelingsbasis en kunnen de plenaire besprekingen daardoor niet opnieuw worden opgestart." De partij trekt de stekker niet uit de besprekingen, maar het is hoogst onduidelijk hoe er dan wel kan worden voort gepraat. "Een fiscaal akkoord tegen 21 juli is nog mogelijk, maar moeilijk", horen we bij premier De Croo.

BEKIJK - "De kans dat de fiscale hervorming er komt voor de deadline van 21 juli is onwaarschijnlijk", legt Anne Vanrenterghem uit in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Zeer jammer dat de MR dit blokkeert", reageren de Vlaamse socialisten. "Vooruit blijft zich verder inzetten voor koopkracht en gezondheidszorg." Ook Groen reageert teleurgesteld. "Het is onbegrijpelijk dat MR dan plots de stekker uit de onderhandelingen trekt en liever de zomer ingaat zonder akkoord", zegt covoorzitter Jeremie Vaneeckhout.

In elk geval dringt de tijd, want premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft zelf aangegeven dat hij nog vóór 21 juli met zijn plannen voor een fiscale hervorming naar het parlement wil. 

BEKIJK - "Ik begrijp het standpunt van de MR niet. Ik heb nog nooit een oplossing dichterbij weten komen door niet meer met elkaar te praten", reageert Nicole de Moor (CD&V) in "Terzake":

Videospeler inladen...

De impasse over de fiscale hervorming van de Vivaldi-regering komt niet als een verrassing voor Dorian de Meeûs van La Libre Belgique.

"Het is al weken duidelijk dat de MR aan de fiscale hervorming ook een hervorming van de arbeidsmarkt willen koppelen. Zo lang de PS niet bereid is om belangrijke symbolische hervormingen van de arbeidsmarkt door te voeren, komt er niets van de fiscale hervorming in huis", zegt de hoofdredacteur van La Libre Belgique in "De wereld vandaag".

De Meeûs acht de kans klein dat de federale regering voor 21 juli tot een akkoord komt over de fiscale hervorming. "Misschien komt er in het najaar een akkoord, maar het is duidelijk dat verschillende regeringspartijen al in verkiezingscampagnemodus zijn, zeker in Franstalig België."

Meest gelezen