China heeft het nog steeds moeilijk: economische motor sputtert en jeugdwerkloosheid stijgt

Het Chinese nationale bureau voor de statistiek heeft de economische cijfers voor het tweede kwartaal van het jaar gepubliceerd. Wat blijkt? China slaagt er maar niet in om de economische motor op gang te trekken.

De cijfers:

  • Met een groei van 6,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar was het Chinese bbp in het tweede kwartaal 0,8 procent hoger dan in het eerste kwartaal. Dit is een vertraging ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Toen was er op kwartaalbasis nog sprake van een groei met 2,2 procent. Er werd gehoopt op een groei van 7,3 procent van het bbp (op jaarbasis).
  • De detailhandelsverkopen stegen in juni met 3,1 procent, iets minder dan de verwachte 3,2 procent. De verkoop blijft gematigd, omdat de binnenlandse vraag ondermaats blijft. Dat belemmert het gehoopte economische herstel.
    • Binnen de detailhandelsverkopen steeg de verkoop van restaurant-, sport- en entertainmentproducten en alcohol en tabak het meest, meldt CNBC. Daarentegen daalde de verkoop van auto’s, kantoorartikelen en algemene goederen in juni vergeleken met een jaar eerder.
    • De werkloosheidsgraad onder stedelingen kwam in juni uit op 5,2 procent, vergeleken met het nationale gemiddelde van 4,82 procent. De jonge afgestudeerden hebben de meeste moeite om een job te vinden. De werkloosheidsgraad bij jongeren tussen 16 en 24 jaar bereikte in april een recordhoogte van 20,4 procent.

Fu Linghui, woordvoerder van het Nationaal Bureau voor de Statistiek, erkende dat het land een moeilijke periode doormaakt. Hij gelooft echter dat het nog steeds zijn economische doelen kan halen in de tweede helft van het jaar. In maart stelde Beijing een groeidoelstelling vast van ongeveer 5 procent voor 2023. Een zeer gematigd doel, maar wel een dat zou moeten breken met de stagnatie van de afgelopen jaren.

  • Maar zowel de binnenlandse vraag als de export vielen de voorbije maanden tegen, wat leidde tot een vertraging van de groei na het aanvankelijke herstel. De zwakke consumentenvraag heeft ook geleid tot geen prijsverandering in juni. De People’s Bank of China verwacht dat de inflatie later dit jaar weer zou aantrekken. Die heeft intussen verschillende maatregelen genomen om de consumentenprijzen een boost te geven, waaronder renteverlagingen.
  • Beijing heeft ook zijn steun aan de vastgoedsector vernieuwd en de belastingvoordelen voor de aankoop van elektrische auto’s uitgebreid.

(ns)

Meer