Verkiezingen Spanje: extreemrechts lonkt naar eerste machtsdeelname sinds dictator Franco vijftig jaar geleden

Heel Spanje – en waarschijnlijk ook een deel van Europa – houdt zijn adem in voor de vervroegde nationale verkiezingen van zondag. Premier Pedro Sanchez van de Socialistische Partij wordt geconfronteerd met de dreiging van rechts, die mogelijk een samenwerking aangaat met extreemrechts om weer aan de macht te komen.

Waarom is dit belangrijk?

Spanje zou kunnen zien dat de partij Vox een deel van de macht krijgt na de dominantie van de socialisten sinds 2018. En dat terwijl het spook van de dictatuur van Francisco Franco nog steeds sterk aanwezig is in de geest van veel Spanjaarden.

In het nieuws: De algemene verkiezingen van 23 juli kondigen zich aan als bijzonder belangrijk voor Spanje.

  • Alle ogen zijn gericht op Vox, een extreemrechtse partij geleid door een controversiële figuur, Santiago Abascal. De partij kreeg een boost tijdens de regionale verkiezingen in mei.
  • Vox zou waarschijnlijk niet de meerderheid van de stemmen binnenhalen, behalve bij een enorme verrassing, maar zou eerder profiteren van een alliantie met rechts, de Partido Popular (PP) onder leidi
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer