Ivo Konings

Protest tegen kasseien op Quartier Bleu in Hasselt: "Architecten die dit ontworpen hebben, hebben nog nooit een rolstoel gezien"

In Hasselt hebben zo'n zestig mensen in een rolstoel of met een kinderwagen geprotesteerd tegen de kasseistrook op Quartier Bleu. "Die kasseien zijn gevaarlijk voor kinderen en onmogelijk om met een rolstoel of een rollator over te rijden", zegt initiatiefnemer Ivo Konings. 

De kasseistrook op Quartier Bleu in Hasselt is al langer een doorn in het oog van menig rolstoelgebruiker of ouders met een kinderwagen. "Op Quartier Bleu ligt meer dan een kilometer aan kasseien die ongelijk zijn", vertelt voormalig gemeenteraadslid en initiatiefnemer Ivo Konings. "Dat is ontoelaatbaar voor iedereen op wielen. Kasseien zijn niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een rollator."  

Betonstrook

Ook de nieuw aangelegde betonstrook, naast de kasseien kan op weinig bijval rekenen. "De hellingsgraad is goed, maar het pad is veel te lang voor een rolstoelgebruiker om dat alleen af te leggen", stelt Konings. "De architecten die dat ontworpen hebben, die hebben waarschijnlijk nog nooit een rolstoel van dichtbij gezien." 

Lift

Ivo, die zelf in een rolstoel zit, wordt in zijn protest gesteund door heel wat mensen. Vanmorgen kwamen een zestigtal van hen opduiken om hun steun te betuigen en het stadsbestuur te vragen dringende maatregelen te nemen. "Tot nu verwijst het stadsbestuur naar de lift op de kade. Alleen is daar het probleem dat wanneer je eenmaal boven bent, je de lift niet kan openen. Want dat is geen elektrische deur, maar een klink en dat lukt voor ons niet. Hier is gewoon niet over nagedacht, ontoelaatbaar in 2023."

VRT NWS heeft de schepen van Openbare Werken in Hasselt, Laurence Libert (Open VLD), voorlopig nog niet kunnen bereiken voor een reactie. 

Meest gelezen