Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang is 1 maand spoorloos en nu ook ontslagen

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang is officieel uit zijn ambt gezet, zo melden Chinese staatsmedia, nadat hij in de praktijk al door zijn voorganger Wang Yi vervangen werd. Die laatste wordt nu herbenoemd tot minister van Buitenlandse Zaken.

De grote vraag: Wat heeft de 57-jarige Qin Gang uitgespookt om opzij geschoven te worden? Hij was een van de rijzende sterren binnen de Communistische Partij en werd nog maar zes maanden geleden minister van Buitenlandse Zaken, naar Chinese normen op relatief jonge leeftijd. Maar sinds een maand is hij volledig spoorloos, een verdwijntruc die de Chinese overheid wel vaker uitvoert als een hoge functionaris, beroemdheid of ondernemer Beijing tegen de schenen schopt of iets mispeuterd heeft.

Meer details: De vertrouweling van president Xi, en ook voormalig Chinees ambassadeur in de VS, is op 25 juni het laatst op het publieke toneel gezien in een meeting met de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Andrej Roedenko. Sindsdien ontbreekt van Qin Gang elk spoor. De voorbije weken nam zijn voorganger, en dus ook opvolger, Wang Yi de honneurs waar op officiële aangelegenheden.

De speculaties: Van allerhande gezondheidsproblemen tot een vermeende affaire met een bekende tv-journaliste in Hongkong, het gonst van de speculaties over de precieze reden van Qins exit. Omdat Beijing geen reden geeft, zijn de geruchten een eigen leven gaan leiden.

Meer