Succesvolle test met waterbuffer voor 100 miljoen liter drinkwater in Aalst, afwachten of het drinkbaar blijft

In Aalst is een enorme waterput die tot meer dan 200 meter diep zit aan een eerste succesvolle test onderworpen. In een natuurlijke holte die bestaat uit spleten en breuken in een gesteente van honderden miljoenen jaren oud kan honderd miljoen liter drinkwater opgeslagen worden. Als blijkt dat het water bij het oppompen nog steeds drinkbaar is, kan het in de toekomst tijdens de zomermaanden een waterbuffer zijn voor 3.000 gezinnen.

Waterunie (dochteronderneming van Farys en De Watergroep) heeft in Aalst door dikke lagen klei, leem en zand geboord om er 100 miljoen liter drinkwater in onder te brengen.

En dat heeft voordelen in het dichtbebouwde Vlaanderen, waar ruimte voor waterbekkens beperkt is. Het proefproject "Deeper blue" wil bestuderen of ondergrondse waterreserves geschikt zijn om drinkwater tijdens de wintermaanden onder te brengen. Wanneer de droogte dan toeslaat, kan het water worden opgepompt. Dat er voldoende ruimte is in het "Massief van Brabant", blijkt uit de eerste test.

BEKIJK - "We kunnen hier 25.000 liter water per uur injecteren hier in Aalst tijdens natte periodes, goed voor een reserve van honderd miljoen liter drinkwater", zegt Bart De Gusseme van Farys:

Videospeler inladen...

"Er lopen in Europa al enkele experimenten en toepassingen van ondergrondse wateropslag", zegt algemeen directeur Marleen Porto-Carrero van drinkwatermaatschappij Farys. "Het opzet van dit project is evenwel vrij uniek door de combinatie met onder meer de transportcapaciteit via het drinkwaternetwerk nabij de site."

Hydrogeologen en ingenieurs onderzochten de voorbije maanden in Aalst of de spleten in het gesteente geschikt zijn voor ondergrondse wateropslag.

Waterunie heeft in Aalst een eerste beloftevolle site om het principe op grote schaal te gaan toepassen. Het water duwt het water dat er van nature zit weg, met als resultaat een bel van geĆÆnjecteerd water. In de droge seizoenen wordt dat reservoir opgepompt en ingezet in de drinkwaterbevoorrading.

Blijft het opgeslagen water drinkbaar?

Toekomstige testen moeten uitwijzen of het opgepompte drinkwater na enkele maanden in het gesteente nog steeds zuiver is. Als dat zo is, kan het principe mogelijk elders in Vlaanderen ook worden toegepast. Farys gaat er in elk geval van uit dat het water in tussentijd niet gecontamineerd wordt, zegt woordvoerder Bruno Pessendorfer. "Het is een volgende testfase, waarbij we alle kwaliteitsparameters zullen checken."

Er volgt ook onderzoek naar het potentieel op andere sites. "Dit kan niet overal, daartoe moet de ondergrond de mogelijkheid geven", zegt Pessendorfer. "Maar we gaan ervan uit dat het op verschillende plaatsen kan."

De oplossing is wel erg duur: het gaat om ongeveer een half miljoen euro. De proef in Aalst is voornamelijk interessant omdat ze dicht bij een belangrijke waterleiding ligt, waardoor de nood aan bijkomende infrastructuur beperkt blijft.

Meest gelezen