Iets leuks doen bij regenweer? Dit zijn onze vijftien beste uittips in Limburg en daarbuiten.© Boumediene Belbachir/Joren De Weerdt

Iets leuks doen bij regenweer? Dit zijn onze vijftien beste uittips in Limburg en daarbuiten

Ga alvast op zoek naar je paraplu, want nog tot half augustus regent het zowat elke dag. Gelukkig zijn er voldoende leuke uittips om ook een kwakkelzomer te overleven. Indoor natuurlijk, dus die paraplu mag je gewoon thuislaten.

Jana Brusten

1. Waag een plons in een zwemparadijs

Waar tel je het minste geld neer voor een namiddagje zwemmen? Wij namen een virtuele duik in elk Limburgs zwemparadijs en maakten de rekening: in het goedkoopste subtropisch zwembad betaal je bijna vier keer minder dan in het duurste.

LEES MEER. OVERZICHT. In het duurste Limburgse zwemparadijs betaal je liefst vier keer zoveel als in het goedkoopste

© Ton Hurks Fotografie

2. Laat je verbeelding de vrije loop bij het LEGO Discovery Centre

Ben jij een echte LEGO-liefhebber? Dan is een bezoekje aan het LEGO Discovery Centre in Brussel zeker iets voor jou. Hier word jij ondergedompeld tussen meer dan twee miljoen blokjes verdeeld over twaalf ruimtes. Laat je verbeelding de vrije loop en bouw aan je eigen avontuur. Verder maak je ook kennis met de Master Model Builders die jou laten zien hoe je een echte pro wordt in het ontrafelen van de bouwsets.

Docks Bruxsel, Lambermontlaan 1 in Brussel. Basistarief: 25,50 euro. Info en tickets: www.legodiscoverycentre.com/brussels/

© LEGO Discovery Centre

3. Gooi een strike (of spare) op de bowlingbaan

Waar tast je het minst diep in je buidel om een potje te bowlen? Wij wierpen virtueel een strike in elke Limburgse bowlingbaan en telden heel uiteenlopende rekeningen: een uur spelen met drie personen in de goedkoopste bowling kost bijna 25 euro minder dan in de duurste.

LEES MEER. OVERZICHT. Dit is de goedkoopste bowlingbaan van Limburg: 25 euro minder voor evenveel plezier

© Boumediene Belbachir

4. Stap een ongeziene wereld vol lichtkunst binnen

Bij Motion Imagination Experience in Eindhoven stap je een nieuwe, ongeziene wereld binnen. Het is het resultaat van een samenwerking tussen 3D-ontwerpers, lichtkunstenaars, interactieve designers, componisten, storytellers, programmeurs en audiovisuele specialisten. Beelden, kleuren, geluiden en immense vloerprojecties vormen de basis van dit bijzonder museum waar verbeelding centraal staat.

Piazza 64 in Eindhoven (Nederland). Basistarief: 15 euro. Info en tickets: https://motionexperience.nl/

© Motion

5. Laat je mini’s ravotten in de binnenspeeltuin

In welke Limburgse binnenspeeltuin ben je het goedkoopst af? Wij gingen virtueel ravotten – én eten en drinken - in zeven Limburgse speelparadijzen en maakten de rekening. Opvallend: in de duurste binnenspeeltuin tel je bijna twee keer zoveel neer als in de goedkoopste.

LEES MEER. OVERZICHT. In de duurste binnenspeeltuin in Limburg betaal je bijna dubbel zoveel als in de goedkoopste

LEES MEER. OVERZICHT. In welke Limburgse binnenspeeltuin serveren ze het beste eten? “Dit is zelfs op brasserieniveau”

© Joren De Weerdt

6. Ontdek het kleurrijke werk van Daniel Buren

Tot en met 15 oktober waan je je te midden van hedendaagse kunst in het treinstation van Luik-Guillemins. Het vormt namelijk het decor van het kleurrijke en indrukwekkende werk van de Franse kunstenaar Daniel Buren. De kunst sluit naadloos aan bij de bouwstijl van Santiago Calatrava en de verandering van het daglicht, het tijdstip van de dag en de seizoenen brengen het werk tot leven.

Treinstation Luik-Guillemins in Luik. De toegang met audiotour is gratis. Info: www.colorexperience.be/nl/

© IF

7. Zak onderuit in de cinema voor een avondje Barbie of Oppenheimer

Barbenheimer. Het is al enkele weken een internetfenomeen, maar vorige week was het eindelijk zover. Barbie en Oppenheimer, de twee meest ambitieuze films van het jaar verschijnen tegelijkertijd in de bioscoop. Maar naar welke film moet je gaan kijken? Kleurt de zomerbioscooptrofee roze of gaat ie toch naar Christopher Nolan?

LEES MEER. De cinemaclash tussen Barbie en Oppenheimer: voor welke film koop je best een kaartje?

© AP

8. Bezoek het schattigste konijntje van de Lage Landen

In het Nijntje Museum in Utrecht kom je terecht in een kleurrijke wereld rond het schattig wit konijntje en haar vriendjes. Net zoals creator Dick Bruna het ooit zei (“Ik geef ieder kind de ruimte zijn eigen fantasie in te vullen”) is dit museum een ontdekkingsplek voor de allerkleinsten. Het museum is bovendien net verbouwd en maar liefst dubbel zo groot. Kom jij Nijntje Pluis, Boris Beer, Knorretje en Snuffie snel dag zeggen?

Agnietenstraat 2 in Utrecht (Nederland). Basistarief: 8 euro. Info en tickets: www.nijntjemuseum.nl

© Nijntje Museum

9. Duik in de kleurrijke onderwaterwereld van Villa Verbeelding

Voor een frisse zeebries en deinende golven moet je de komende maanden in Villa Verbeelding in Hasselt zijn. Wij doken in primeur in de kleurrijke wereld onder - maar ook net boven - het woeste wateroppervlak.

LEES OOK. Hasseltse illustratie-expo toont onderwaterwereld met kleurrijke vissen en zeemeerminnen

© Sven Dillen

10. Reis naar de maan in het Euro Space Center

Een trip naar de maan, rondwandelen op Mars of je gewichtsloos voelen in een astronautenpak. Het is niet voor iedereen weggelegd om met een racket doorheen het universum te reizen, maar bij het Euro Space Center in Luxemburg krijg je die kans wel. De rit naar dit pretpark duurt vanuit Limburg iets langer dan een uur, maar is zeker de moeite waard als je zelf ook eens een astronautentraining wil meemaken.

Devant les Hêtres 1 in Libin (Luxemburg). Basistarief: 33 euro. Info en tickets: www.eurospacecenter.be/nl/

© BELGA

11. Ontdek straffe verhalen van jonge kunstenaars in C-mine

Wagner-baas Yevgeny Prigozhin draaide zich om, 200 kilometer voor Moskou. Arrivederci coup. Maar achttien - vooral jonge - kunstenaars slagen er wél in om de boel over te pakken: de hele zomer lang hijsen ze hun vlag in C-mine in Genk én ze exposeren en slapen er.

LEES MEER. Achttien jonge kunstenaars exposeren met straffe verhalen én slapen deze zomer in C-mine

© Boumediene Belbachir

12. Trek naar het wetenschapsmuseum SPARKOH!

Heb je een hart voor wetenschap en technologie en wil je dat ook aan je kinderen doorgeven? Dan kan je een speelse maar toch zeer leerrijke uitstap inplannen bij SPARKOH! in Henegouwen. Dit wetenschapsmuseum biedt 12.000 m² aan indooractiviteiten en 6.000 m² aan outdooractiviteiten voor het hele gezin. Denk maar aan een tentoonstelling over chemie, een spektakelzaal of een steenberg om te wandelen.

Rue de Mons 3 in Frameries. Basistarief: 20 euro. Info en tickets: https://sparkoh.be/nl/

© Charlie & Billie

13. Luister naar vrouwenpraat in Alden Biesen

Eeuwenlang was de waterburcht van Alden Biesen in Bilzen een mannenbastion. Dat is nu niet meer het geval en al helemaal niet met de zomerexpo ‘Beeld - Vrouwen aan het woord’.

LEES MEER. Zomerexpo Alden Biesen laat uitsluitend vrouwen aan het woord: “Maar mannen zijn ook welkom”

© Raymond Lemmens

14. Bewonder de expo Animalia bij Train World

Om de strijd tegen de klimaatverandering en de mogelijkheid tot duurzame mobiliteit in de kijker te zetten, heeft Train World in Brussel de handen in elkaar geslagen met dierenbeeldhouwer Pierre-Yves Renkin. Tussen de oude treinen en locomotieven vind je zo allerlei diersculpturen, denk maar aan leeuwen, giraffen en dolfijnen. Ook thema’s als het behoud van de biodiversiteit en de opwarming van de aarde komen aan bod.

Prinses Elisabethplein 5 in Brussel. Basistarief: 15 euro. Info en tickets: www.trainworld.be/en/exhibition-animalia

© Train World

15. Kraak de code in een escape room

Breek je hoofd over raadsel, los puzzels op en kraak de code van de escape room. Lukt het je om Jack Sparrow te bevrijden? Of gaan de spelletjes toch vlotter met wat slokken moed op in de escaperoom van Fryns jenever?

LEES MEER. GETEST. Deze unieke escaperoom kan je met twee spelen: “Is er iemand claustrofobisch?”

LEES MEER. GETEST. In deze mysterieuze escaperoom in jaren 20-stijl sip je cocktails tussen de raadsels door

LEES MEER. GETEST. Wie durft nog? In Genk kan je kapitein Jack Sparrow redden van een vervloekt schip

© Karel Hemerijckx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer