Irma Nys, links haar grafsteen in Hever.
Volledig scherm
PREMIUM
Irma Nys, links haar grafsteen in Hever. © Vertommen

Lokale auteur brengt naamloze foto op grafsteen opnieuw tot leven: “Ik heb het gevoel dat ik haar echt heb leren kennen”

“Wie is deze jonge vrouw?” denkt François Blanckaerts (74), wanneer hij tijdens een fietstocht verzeild raakt op het oude kerkhof van Hever. De naamloze grafzerk en de vroegtijdige dood van de overledene intrigeren hem zodanig dat hij haar mogelijke levensloop verzint en te boek stelt. Door louter toeval slaagt François er later ook in om haar nazaten op te sporen, en krijgt het gezicht eindelijk haar echte naam: Irma Nys. Via die weg ontdekt François eveneens een bekend Belgisch historisch figuur in haar bloedlijn.

5 reacties

  • eddy larochette

    9 maanden geleden
    Ach dat is weer zo'n triestig verhaal,en zo' n mooi meisje in de fleur van haar leven,sterkte aan de familie die nog in leven is.
  • André Gijbels

    9 maanden geleden
    Mooi gebaar,
  • Syl ploy

    9 maanden geleden
    Bijzonder pakkend en boeiend
  • Karel van Velzeke

    9 maanden geleden
    graven zouden nooit mogen verdwijnen .
  • Linda Wellekens

    9 maanden geleden
    Goed dat iemand haar tot leven brengt.
  1. De onstuitbare opmars van alcoholvrij bier: “Vroeger was je een loser als je een ‘groene’ Stella dronk. Nu is het omgekeerde waar”
    PREMIUM

    De onstuitba­re opmars van alcohol­vrij bier: “Vroeger was je een loser als je een ‘groene’ Stella dronk. Nu is het omgekeerde waar”

    “Een aantal jaar geleden verkochten we nog geen tien alcoholvrije biervarianten. Nu zijn dat er een vijftigtal.” Weinig succesverhalen spreken zo tot de verbeelding als dat van alcoholvrij bier. Waar voor het ‘nulprocent-gerstenat’ luttele jaren geleden nog alom de neus werd opgehaald, kondigde hoofdsponsor AB InBev deze week zijn Corona Cero aan als vlaggenschip van de Olympische Spelen in Parijs, én rapporteerde de bierreus een toegenomen verkoop van bijna een kwart in twee jaar tijd. Maar maakt de NA-variant ook een kans in bierhoofdstad Leuven? Op zoek naar het antwoord. “De huidige generatie gaat heel anders om met alcoholconsumptie.”
    Leuven