Straaljager gaat door geluidsmuur: luide knal te horen in Hageland

In het Hageland kan je vandaag mogelijk een luide, doffe knal horen. Het gaat om een zogenaamde “sonic boom”, dat is het geluid van een straaljager die door de geluidsmuur gaat. Het gaat om trainingen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, in het Limburgse Peer.

Dinsdagnamiddag kon je in de ruime omgeving van Diest al een luide knal horen. Op sociale media zoals Facebook werd er duchtig gespeculeerd vanwaar de knal kon komen. Het bleek om een straaljager te gaan die door de geluidsmuur ging, en dat was aangekondigd op de website van de luchtmachtbasis van Kleine Brogel..

“Om de vereiste demo-kwalificaties te behouden zullen op 1 en 2 augustus uitzonderlijk 2 trainingen plaatsvinden. Onze demopiloot zal zijn manoeuvres herhalen tussen de volgende tijdstippen: 12 – 13u en 16 – 17 u. Tijdens deze test zal hij even supersonisch vliegen en de geluidsmuur doorbreken. Het zou kunnen dat jullie een "doffe" knal waarnemen", staat er te lezen. Ook vandaag kan je dus zo’n knal horen.

Hoe ontstaat zo'n knal?

Een vliegtuig gaat door de geluidsmuur als het sneller vliegt dan het geluid, ofwel meer dan 1.200 kilometer per uur. Op dat moment haalt het vliegtuig de geluidsgolven in die het zelf produceert. De golven kunnen zich niet meer verspreiden en verzamelen zich voor het vliegtuig tot het moment dat er een schokgolf ontstaat. Die schokgolf kunnen we soms tot aan de grond horen als een luide, harde knal, een zogenoemde supersonische knal.

Meest gelezen