Rishi Sunak zweeft tussen fossiele brandstoffen en klimaatdoelstellingen: “Hij is altijd een opportunist geweest”

De Britse premier Rishi Sunak wil olie en gas uit de Noordzee winnen, maar zegt dat de klimaatdoelstellingen niet in gevaar komen. Verenigd Koninkrijk-kenner Lieven Buysse ziet vooral dat Sunak kiezers wil winnen en met alle winden meedraait.


Beluister hier het volledige interview met Lieven Buysse:


Waarom is dit belangrijk?

Premier Sunak krijgt kritiek binnen de eigen partij over zijn groenere voorstellen. Met het voorstel om gas en olie te winnen uit de Noordzee hoopt hij de achterban weer mee te krijgen. Sunak zit met zijn hoofd immers al bij de verkiezingen.
  • Buysse: “Aan de ene kant gaat Sunak een honderdtal vergunningen voor verdere winning van olie en gas in de Noordzee uitdelen. Maar hij koppelt dat aan een aantal projecten van carbon capturing. Dat is een manier om de CO2 die vrijkomt als je elektriciteit opwekt, op te vangen. Om de CO2 dan ergens op te slaan of te hergebruiken. Dat is geen courante praktijk op dit moment.”
  • “Daar heb je dan wel ook daar weer opslagruimte voor nodig. Daarvoor ziet Sunak dan weer mogelijkheden bij grote gasreservoirs die ze indertijd hebben gebruikt en die nu gevuld zouden kunnen worden. Onder andere ook weer in de Noordzee. Daarmee schuif je het probleem wat voor je uit, maar op z’n minst zou de CO2 niet de lucht ingaan op dit moment.”

Groen sausje

  • “Sunaks partij, de Conservatieve partij, probeert al een tijdje een verhaal van economische groei in de praktijk te brengen”, zegt Buysse. “De vraag is alleen hoe geloofwaardig dat groene sausje is dat men daar probeert overheen te gieten. Maar het gaat er wel in als zoete koek bij de mensen. Want hoe harder de Groenen roepen en hoe alarmistischer dat klinkt, hoe ongeloofwaardiger dat bevonden wordt door de gewone Brit.”
  • “Kiezers winnen lijkt mij het enige echte motief te zijn. Als Sunak het gevoel zou hebben dat kiezers vooral voor een groene agenda zouden gaan, dan zou hij de grootste milieuactivist zijn die je kunt vinden. Het is altijd een opportunist geweest. Zelf geeft Sunak niet de minste blijk van enig groen bewustzijn. Hij vliegt er lustig op los om voor een paar tientallen kilometers verder een bezoek te gaan brengen. Hij vindt dat allemaal maar normaal, want zo win je tijd.”
  • “Iedereen is zich op dit moment aan het positioneren voor de nationale verkiezingen die er wellicht eind volgend jaar zullen aankomen. Maar dat betekent dat het komende jaar volledig in het teken zal staan van dat soort positionering. Ballonnetjes oplaten en zien waar die landen”, geeft Buysse aan.

(ns)

Meer