Tientallen franchisenemers Delhaize verzetten zich tegen nieuwe voorwaarden, minister roept vakbonden en directie rond de tafel

Tientallen franchisenemers van Delhaize verzetten zich tegen de nieuwe voorwaarden die de supermarktketen ook hen wil opleggen. Dat schrijven Het laatste nieuws en De morgen. Ze vragen om een formeel onderhoud met de directie.

mtm
Bron: BELGA

De franchisenemers vernamen via de pers dat ook hun overeenkomsten op termijn zullen worden aangepast aan de voorwaarden die Delhaize nu oplegt aan de overnemers van de vestigingen in eigen beheer. “Zodra hun contracten aflopen, zullen de nieuwe overeenkomsten een gelijkaardige update krijgen”, zei Delhaize daarover.

LEES OOK. Stakingen bij Delhaize wegen op omzet Ahold Delhaize

Het gaat dan onder meer om de verplichting om minstens 95 procent van het door Delhaize aangeboden assortiment aan te bieden en een verbod om op dezelfde plaats een andere winkel te openen tot een jaar nadat de samenwerking met de supermarktketen werd beëindigd. Daarop hebben tientallen franchisenemers advocatenbureaus ingeschakeld.

Buurtsuper, de Unizo-organisatie die de belangen van zelfstandige supermarkten verdedigt, wil een formeel onderhoud vragen met de Delhaize-directie. Daarbij zou een eisenbundel op tafel worden gelegd waarachter twee derde van alle franchisenemer zich reeds hebben geschaard.

LEES OOK. Vakbond steunt medewerkers overgenomen Delhaize-winkels in Wilrijk en Deurne

Delhaize heeft naast de 128 winkels in eigen beheer, waarvan er 15 reeds een overnemer hebben gevonden, nog 636 zelfstandige vestigingen.

Minister Dermagne roept vakbonden en directie Delhaize rond de tafel

Vicepremier en minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) roept de vakbonden en directie van supermarktketen Delhaize rond de tafel. Dat meldt hij woensdagochtend in een persbericht.

“In een bijzonder gevoelige context, na de aankondiging van Delhaize van maandag (dat de eerste 15 van 128 eigen supermarkten verzelfstandigd worden, red.), wil ik de missie voortzetten die mij toekomt als minister van Werk en Sociaal Overleg. Ik heb beslist de werknemersvertegenwoordigers en CEO van Delhaize uit te nodigen”, aldus Dermagne.

Het is volgens de minister “essentieel” dat “de lange traditie van sociaal overleg die we in ons land kennen, en die haar nut bewezen heeft in erg complexe dossiers, nageleefd wordt”. Dermagne wil “duidelijke engagementen” voor de huidige en toekomstige werknemers van de supermarkten die verzelfstandigd worden.

De vergadering zal “vanaf volgende week” worden georganiseerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER