Matthias Vanhamme

Skeletten gevonden bij opgravingen in Asse: "Ze kunnen ons veel bijleren"

Archeologen hebben bij opgravingen in het centrum van Asse enkele interessante ontdekkingen gedaan. Zo zijn er op een terrein naast de kapel van de Zwartzusters onder meer skeletten opgegraven. De menselijke resten worden nu verder onderzocht.

Binnenkort gaan de bouwwerken voor de nieuwe kunstencampus van start op het terrein naast de kapel van de Zwartzusters in Asse. Vanwege de rijke geschiedenis van de buurt, waren er vermoedens dat hier archeologische vondsten gedaan konden worden. Een vooronderzoek bevestigde deze vermoedens, en een team van archeologen ging vervolgens aan de slag. 

Skeletten en een waterput

Wat voorlopig het meest in het oog springt, is de vondst van enkele skeletten. "Daar hadden we nog geen indicaties van bij het maken van de proefsleuven", vertelt archeologe Jeska Pepermans. "We hadden vooraf wel gehoopt om hier eventueel skeletten aan te treffen. We zitten hier namelijk dicht bij het Oud Gasthuis en het Zwartzusterklooster."

Voor we begonnen hadden we de hoop om hier skeletten aan te treffen

Jeska Pepermans, archeologe

Voor de exacte datering van de skeletten is verder onderzoek vereist, maar volgens Pepermans gaat het niet om vondsten uit de tijd van de Romeinen. "De Romeinse opgravingen bevinden zich eerder op sites buiten het centrum van Asse."

Ook zou er mogelijk sprake zijn van een oude waterput. "Dat is zowat de heilige graal voor archeologen. Omdat een waterput voor een permanent vochtige omgeving zorgt, blijft organisch materiaal zoals hout, zaden en pitten goed bewaard. Op die manier kunnen we een uitgebreide analyse maken van hoe het landschap er heeft uitgezien en de eetgewoonten van toen onderzoeken."

Verder onderzoek en tentoonstelling

De volgende dagen worden de opgravingen verdergezet op de site. Daarna zal het team de vondsten nauwkeuriger onderzoeken. "We proberen onder andere te achterhalen hoe oud de personen waren en of er sprake is van eventuele ziektes", legt Pepermans uit.

Wanneer het onderzoek erop zit, zullen alle vondsten overgebracht worden naar het depot van Agilas, een archeologische vereniging in Asse. Daar is het de bedoeling om een tijdelijke tentoonstelling in te richten om de vondsten aan het grote publiek te tonen.

Meest gelezen