Ken Van de Vondel

Tientallen personeelsleden verzamelen voor Antwerpse gevangenis tijdens staking tegen toenemende agressie

Het personeel van de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen heeft het werk neergelegd. Niet alleen de cipiers, maar ook de keukenmedewerkers en het medisch personeel staken 24 uur lang. Dat doen ze naar aanleiding van een geval van agressie tegen een zorgmedewerker eind juli.

Sinds 22 uur donderdagavond is het personeel van de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen gestart met een 24-urenstaking. "Eind juli zijn twee zorgmedewerkers gewond geraakt tijdens een activiteit in de interneringsafdeling. Een geĆÆnterneerde heeft een medewerker verschillende keren gebeten en in een wurggreep gehouden", zegt Bjorn Achten van het ACV. "Het personeel is die agressie beu. Het moet dringend stoppen."

De overheid moet in alle opzichten dringend maatregelen nemen
Bjorn Achten van het ACV

Met de staking willen de vakbonden de problematieken binnen de gevangenis blijven aankaarten. Zowel de cipiers, het keuken- als het zorgpersoneel leggen het werk neer. Het personeel dat wel werkt, krijgt ondersteuning van de politie.Ā "Het personeel heeft het gevoel dat de overheid niets wil doen en niets onderneemt. Het is niet enkel bij onze gevangenis zo, maar nationaal gezien begint de agressie tegen het personeel toe te nemen. Het moet gewoon stoppen. De overheid moet in alle opzichten dringend maatregelen nemen."

Zo'n staking heeft ook een impact op de gevangen zelf. "De kans is groot dat de gevangenen 24 uur lang moeten binnenblijven en verdere activiteiten niet doorgaan. Als je een hele dag opgesloten zit met drie mensen in een kleine cel van 10 vierkante meter, heeft dat een impact op je welzijn", zegt Achten. "Eerder hebben we het aantal grondslapers al aangekaart, door geen nieuwe gedetineerden meer binnen te laten. We zitten nog steeds met 50 grondslapers en dat zijn er 50 te veel. Nu ook de agressie naar het personeel begint toe te nemen, wordt het voor iedereen te veel."

Directie begripvol

Vrijdagmiddag rond 13 uur komen de vakbonden en het personeel samen aan de ingangspoort. "Op dit moment, om 12 uur, zijn er al 50 tot 60 mensen die voor onze poort staan. Alles is rustig aan het verlopen. We hopen een 100-tal mensen om 13 uur bij elkaar te hebben", zegt Ken Van de Vondel van het ACV. "De reacties zijn begripvol. Ook de directie is al eens komen kijken en ook zij hebben begrip voor deze actie. Er zijn ook nog geen incidenten geweest binnen de gevangenis, voorlopig loopt alles goed." Straks krijgen de personeelsleden nog hamburgers. "Op die manier willen we hen een hart onder de riem steken. Even bij elkaar zijn, steun zoeken en de groepssfeer aansterken."

Ken Van de Vondel

Meest gelezen