Bart Roggeman

Niel gaat 120 bomen kappen ondanks ultiem protest buurtbewoners

In Niel heeft buurtcomité "Red de bomen in de Matenstraat" opnieuw actie gevoerd tegen de plannen van de gemeente om 120 bomen te kappen. Het gemeentebestuur betreurt de kap, maar zegt dat die noodzakelijk is voor de aanleg van moderne veilige fietspaden. De werken starten maandag.

De vereniging "Red de bomen in de Matenstraat" in Niel heeft nogmaals actie gevoerd tegen de plannen van de gemeente om 120 bomen in de straat te kappen. De vereniging heeft als protest een aantal bomen beschilderd met noodkreten als "RIP" en "Help". De start van de kap staat gepland op 21 augustus. 

Er zijn genoeg alternatieven waardoor een heel aantal bomen kan blijven staan

Peter Laureys van de vereniging "Red de bomen in de Matenstraat"

"We hopen dat de gemeente toch nog met ons wil samenzitten om over andere mogelijkheden te praten", vertelt Peter Laureys van de vereniging "Red de bomen in de Matenstraat". "Er zijn genoeg alternatieven waarmee de gemeente nog een heel aantal bomen kan behouden. We snappen dat er een paar moeten sneuvelen, maar de bomen zijn voor ons een natuurlijke luchtfilter die veel zuurstof oplevert. Bovendien geven ze ook schaduw en verkoeling tijdens de zomermaanden."

Einde voor 120 platanen

De gemeente heeft al sinds 2021 het plan om 120 bomen in de Matenstraat te kappen zodat de straat heraangelegd kan worden. De bomen zouden vervangen worden door kleine boompjes zodat er meer plaats is, onder andere voor een dubbelzijdig fietspad. Sinds de aankondiging van het plan was er al protest van buurtbewoners, maar de gemeente heeft toch doorgezet. 

"Er waren infomomenten maar daar hadden wij geen enkele inspraak", zegt Laureys. "We hebben een aantal punten naar voren gebracht, maar daar is niets mee gedaan. Het huidige fietspad in de straat is conflictvrij, dus daar is geen probleem mee."

Gemeentebestuur: kap gaat sowieso door

"Ook voor ons is elke boom die verdwijnt er één te veel", reageert waarnemend burgemeester Eddy Soetewey (N-VA). "Om deze straat opnieuw aan te leggen, kunnen we helaas niet anders. Er komt een gescheiden riolering en een fietspad aan elke kant van de weg. Dat is echt nodig voor het steeds diversere fietsverkeer van elektrische fietsen, bakfietsen en speedpedelecs. Het voorstel van de buurt voor een breed fietspad aan een kant van de weg is onveilig. Bovendien kan je de druk van de wortels van de bomen en het bijhorende hobbelige fietspad niet ontkennen."

Niel benadrukt dat de werken besteld zijn en dus maandag van start gaan, inclusief kapwerken. "Op de laatste informatieavond zagen we trouwens ook bewoners van de straat die blij zijn dat het lawaaierige wegdek en het hobbelige fietspad vernieuwd worden", stipt Soetewey nog aan.

Meest gelezen