FAVV waarschuwt: “Bewaar gekookte pasta niet langer dan twee dagen, je kan er ernstig ziek van worden”
Gekookte pasta bewaar je best niet te lang. Daarvoor waarschuwt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Wie dat langer doet, kan erg ziek worden, klinkt het bij ‘VRT NWS’.
Het grootste risico bij deegwaren zoals pasta en rijst zit hem in de bacterie Bacillus cereus, legt Hélène Bonte van het FAVV uit. “Dat is een bacterie die van nature voorkomt in pasta of rijst, maar het probleem is dat het een zogenaamde “spoorvormer” is. Dat wil zeggen dat de bacterie sporen nalaat en als die sporen zich ontwikkelen, kunnen ze toxines produceren.”
Ernstige implicaties
Die toxines kunnen ertoe leiden dat je ziek wordt. En dat kan ernstige vormen aannemen, waarschuwt Bonte. “Bij een doorsnee persoon gaat het om overgeven. Bij risicopersonen, zoals jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem of zwangere vrouwen, kan het ernstige implicaties opleveren, vooral aan de lever. In het verleden zijn er al voorbeelden van kinderen die gestorven zijn nadat ze bedorven pasta hebben gegeten.”
Hoe bewaar je gekookte pasta best?
Eens je de pasta gekookt hebt, laat je die best zo snel mogelijk afkoelen. “De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen.” Op die manier kan je spoorvorming voorkomen.
Het is dus ontzettend belangrijk om pasta steeds in de koelkast te bewaren, en niet in bijvoorbeeld een koele kelder. Bovendien haal je die pasta er alleen uit wanneer je die gaat serveren, en niet al een halfuur op voorhand. “Bij een barbecue raden we aan om de pasta in de koelkast te bewaren en telkens in kleine hoeveelheden op tafel te zetten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
PREMIUM
Weg met klassieke pastasalades: zo kom je verrassend uit de hoek op de barbecue. “En een goede dressing is essentieel om het te doen slagen”
Wanneer het barbecueweer is trekt iedereen dezelfde kaart op het uitgebreide buffet: vlees, brood, sauzen en... pastasalades. Maar hoe kom je nog verrassend uit de hoek met side dishes? En kan je misschien opvallen door voor nieuwe soorten dressing te kiezen? HLN-chef Jelle Beeckman tipt hoe je komend weekend uitpakt met het zomerse weer. Verder deelt hij 3 recepten voor dressings én 2 exclusieve recepten voor side dishes. -
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er heerlijk kan vertoeven? Dan is het reinigen een mooie eerste stap. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de lentezon. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
-
vtwonen
Stralend schone ramen: met deze tips verban je vegen voorgoed naar het verleden
Een veeg op je pas gewassen raam wekt bij velen instant ergernis op. Maar met deze adviezen van vtwonen.be voorkom je dat al je schoonmaakwerk voor niets is geweest. Zo kun je weer met een voldaan gevoel naar buiten kijken door die streeploze, blinkend propere ramen. -
PREMIUM
Hoe krijg je dat rooster schoon? En wanneer moet je het vlees om draaien? Grillmaster deelt 10 onmisbare barbecuetips
Barbecueën: altijd plezant, soms ook irritant. Want telkens weer stribbelt dat houtskool tegen bij het aansteken, lijken de hamburgers en satés in sneltempo aan te branden en laat dat zwartgeblakerde grillrooster zich onmogelijk schoonschrobben. Maar geen nood: dankzij deze tips van professioneel grillmaster en voormalig Belgisch Kampioen ‘ribben’ Steven Aerts uit Boutersem zijn al die BBQ-ergernissen voorgoed verleden tijd. -
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?