De economie van taal: moet iedereen Engels leren?

Mensen die eenzelfde taal spreken gaan makkelijker handel met elkaar drijven dan mensen die dat niet doen. Nu het Engels heer en meester is op internet, rijst de vraag of die taal best iedereens tweede taal wordt.

Waarom is dit belangrijk?

Er zijn wereldwijd ruim 1,5 miljard Engelssprekenden. Ongeveer een kwart daarvan heeft Engels als moedertaal; driekwart spreekt het als tweede taal. Het Engels is daarmee veruit de meest invloedrijke taal ter wereld. 55% van alle websites wereldwijd is in het Engels; 94% van alle internetsites heeft op zijn minst een vermelding in de Engelse taal.

Engels is oververtegenwoordigd

In het nieuws. Onderstaande grafiek van Chartr toont aan hoe oververtegenwoordigd het Engels is op het internet. Dat dit ooit nog wordt teruggedraaid lijkt zo goed als onmogelijk.

De details: Het Engels is op internet meer dan 10 keer zo groot als de 4,7% van de wereldbevolking die Engels als moedertaal heeft. Een kolossale oververtegenwoordiging, hoewel ook landen als Japan, Frankrijk en Duitsland hun taal oververtegenwoordigd zien.

  • Velen oppere
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Corneel Vanfleteren & Wouter Verschelden
Meer