Leuven zoekt rijbuddy's die kansarme jongeren aan een rijbewijs willen helpen: "Praktijklessen vaak te duur"

De stad Leuven is op zoek naar rijbuddy's die kansarme jongeren vrijwillig rijles willen geven. Een rijbewijs vergroot de kans op een job, maar rijlessen volgen via een rijschool is voor hen vaak te duur. Daar wil het stadsbestuur met dit project nu verandering in brengen.

Vandaag begeleidt de stad Leuven kansarme jongeren al bij het halen van hun theoretisch rijbewijs. Dat doet het in samenwerking met het Vlaams expertisecentrum voor kinderen, Arktos, het centrum voor Jeugdzorg Monte Rosa en 2GO, een vzw die kansarme jongeren ondersteunt.

Toch merkt het stadsbestuur dat het praktijkexamen vaak nog een moeilijk te nemen drempel is. Daarom wil de stad onderzoeken of het met vrijwillige rijbuddy's te dure praktijklessen in rijscholen kan vervangen.  

Waarde op de arbeidsmarkt verhogen

"Voor kansarme jongeren is het hebben voor een rijbewijs enorm belangrijk", benadrukt schepen van Jeugd Dirk Vansina (CD&V). "Het is vaak een vereiste om te kunnen solliciteren voor een job en ook voor de verplaatsing naar het werk is een rijbewijs van groot belang. Het hebben van zo'n rijbewijs verhoogt voor die jongeren dus gevoelig hun kansen op de arbeidsmarkt."

Praktijklessen zijn vaak niet betaalbaar voor kansarme jongeren, en daar probeert dit project een mouw aan te passen. "We willen kijken of het mogelijk is om te werken met rijbuddy's", legt Vansina uit. "Dat zijn vrijwilligers die rijlessen willen geven aan de jongeren. In eerste instantie zou dit in hun eigen auto gebeuren. Later hopen we dan over te stappen naar een systeem waarbij ze gebruik kunnen maken van een auto van de stad."

Op 26 september wordt er een infomoment georganiseerd om te kijken of er genoeg rijbuddy's gevonden kunnen worden die zich voor het project willen engageren. "De vrijwilligers moeten al minstens 8 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en vooral een groot hart hebben voor jongeren. In ruil voor hun inzet krijgen ze vooral de voldoening om kansarme jongeren een stap hoger te helpen in de maatschappij", aldus de schepen.   

Meest gelezen