De ijskelder na de restauratie
Stad Lokeren

IJskelder voor vleermuizen in Verloren Bos van Lokeren ingehuldigd: ze kunnen er comfortabel overwinteren

Tijdens de nacht van de Vleermuis werd in Lokeren een nieuwe ijskelder ingehuldigd, speciaal ontworpen zodat de dieren er in kunnen overwinteren. De ijskelder aan het Kasteel Verloren Bos is ongeveer 120 jaar oud en werd vroeger gebruikt als opslagplaats voor drank, eten en medicijnen.

Tijdens de "nacht van de Vleermuis" werd een ijskelder voor vleermuizen ingehuldigd in het Verloren Bos in Lokeren. De kelder was 120 jaar oud en werd gerestaureerd zodat vleermuizen er beter kunnen overwinteren. IJskelders werden in de vorige eeuw gebruikt om er drank, eten en medicijnen in op te bergen.

Nu die ijskelders leeg staan, vinden steeds meer vleermuizen er onderdak. Veel soorten van deze nachtdieren koesteren ijskelders omdat ze "vleermuisproof" zijn: de kelders zijn vrij van vorst, licht en geluid, hebben een constante temperatuur tussen 2 en 10 °C en een hoge luchtvochtigheid van 80 tot 100 procent. De laatste jaren verkeerde de ijskelder in het Verloren Bos in slechte staat, waardoor er geen vleermuizen in verbleven. Daarom werd beslist om de ijskelder te restaureren.

Restauratie

Om de vleermuizenkolonies in Lokeren te helpen, werd de ijskelder in het Verloren Bos vleermuisvriendelijk gerestaureerd. Er werden speciaal op maat gemaakte deuren voorzien met een invliegopening waardoor de vleermuizen kunnen binnenvliegen.

In de ijskelder zelf werden verschillende vleermuisstenen opgehangen met spleten waarin ze kunnen wegkruipen tijdens hun winterslaap. Ook werd de grondheuvel hersteld die voor een belangrijke isolatielaag zorgt.

Wat kan je doen om vleermuizen te helpen?

Twee derde van de vleermuissoorten die in Vlaanderen voorkomen, zijn bedreigd en alle vleermuissoorten hebben Europese bescherming. Door de toenemende verstedelijking van Vlaanderen vinden vleermuizen steeds moeilijker geschikte plaatsen om hun jongen groot te brengen, te overwinteren of te jagen en vleermuizen eten tot wel 3.000 insecten per nacht!

Kan je ook zelf iets doen? Ja, zo kan je vlinder- en insectvriendelijke planten in je tuin voorzien. Dan barst je tuin van vleermuizenvoer. Je kan vleermuizen ook onderdak bieden door een nestkastje te voorzien op een zonnige plek. Zo weinig mogelijk pesticiden gebruiken en geen buitenverlichting zijn ook een must.

Stad Lokeren
De ijskelder voor de restauratie
Stad Lokeren

Meest gelezen