Vleermuizenkenner Thierry Onkelinx toont hoe groot een dwergvleermuis is
Luc Weyens

Nacht van de Vleermuis in Fort Leopold in Diest :"In de winter verblijven hier 160 vleermuizen, ook zeldzame soorten"

Tijdens de Nacht van de Vleermuis gaan vrijwilligers van Natuurpunt in heel Vlaanderen op zoek naar vleermuizen. Eén van de 40 locaties waar bezoekers vrijdagavond welkom waren, was Fort Leopold in Diest: "In de winter zitten hier wel 160 vleermuizen. Daar zitten ook zeldzame, bedreigde soorten bij, zoals de Ingekorven Vleermuis", vertelt  Wout Willems van Natuurpunt.

Fort Leopold in Diest is een belangrijke schuilplaats voor vleermuizen en was daarom één van de trekpleisters van de Nacht van de Vleermuis, georganiseerd door Natuurpunt. Sommige vleermuizen gebruiken het Fort als slaapplaats in de zomer, maar de meeste soorten kiezen het Fort om te overwinteren. Het Fort is niet meer in handen van Defensie, maar van het Agentschap voor Natuur en Bos. Met kleine ingrepen maken zij het Fort aantrekkelijker als schuilplaats voor vleermuizen.

Bedreigde soorten helpen we een handje
Wout Willems van Natuurpunt

In Fort Leopold kan je ook zeldzame vleermuizen aantreffen, weet Wout Willems van Natuurpunt: ”Ik denk bv. aan de Ingekorven Vleermuis. Een bedreigde soort die in Europa beschermd is. Het is erg moeilijk om deze vleermuis in stand te houden, maar hier in Diest slagen we daar gelukkig in. Het zijn geen tientallen, maar toch enkele exemplaren van de Ingekorven Vleermuis die we hier hebben.”

En de bezoekers tijdens de Nacht van de Vleermuis bleven niet op hun honger zitten in Diest: “We lopen in het donker met een batdetector. Tegen de avond komen de vleermuizen hier rondhangen. Dus we krijgen er zeker te zien. Met netten proberen we er ook te vangen om onderzoek te doen. Zo kan iedereen zo’n vleermuis eens van dichtbij bekijken. Eigenlijk zijn het schattige diertjes", vertelt Thierry Onkelinx, nog zo'n vleermuizenkenner die we in Fort Leopold tegen het lijf lopen. 

In het Fort zijn recent allerlei maatregelen genomen om er een comfortabele verblijfplaats voor vleermuizen van te maken, aldus Natuurpunt: "We maken bepaalde ruimtes tochtvrij, zodat de vleermuizen het wat warmer hebben. We sluiten het Fort ook af, zodat mensen niet zomaar zonder begeleiding binnenkunnen. Vleermuizen kunnen sterven als ze opgeschrikt worden, zeker in winterslaap zijn ze kwetsbaar. Dan laten we geen bezoekers toe."

Vleermuizen vangen muggen

Vleermuizen zijn nuttige dieren. "Eén vleermuis kan een paar duizend muggen vangen per nacht. Daar zal ik maar weinig mensen over horen klagen", lacht Wout: "Als mensen thuis vleermuizen zien, dan zitten die meestal onder de dakpannen of in een spouwmuur. Vaak hebben bewoners zelfs niets in de gaten, tenzij ze wat keutels onder de vensterbank vinden. Heel uitzonderlijk vliegt een vleermuis wel eens een woonkamer binnen, maar daar is ze niet graag, dus daar blijft ze zeker niet!"

Meest gelezen