Huurprijs slecht geïsoleerde woning mag opnieuw geïndexeerd worden: "Hoogtepunt energiecrisis is voorbij"

Eigenaars van slecht geïsoleerde huurwoningen mogen de huurprijs vanaf 1 oktober opnieuw indexeren. Dat meldt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). De indexering werd vorig jaar bevroren om huurders te beschermen tegen de hoge energieprijzen, maar het hoogtepunt van de energiecrisis is voorbij, zegt de minister. Er komt wel een correctie om te vermijden dat huurbazen de verloren indexering willen inhalen. De verhuurdersbond betreurt de beslissing en vreest dat de druk op huurders nog groter zal worden.

Huisbazen met woningen zonder energieprestatiecertificaat of met EPC-labels E of F kunnen de huurprijzen sinds 1 oktober 2022 niet meer indexeren. Wie een pand met label D verhuurt, kon de indexering slechts voor de helft doorvoeren.

Het Vlaams Parlement nam die maatregelen vorig jaar met spoed aan om kwetsbare huurders te beschermen tegen de sterk gestegen prijzen, vooral voor energie.

De maatregel loopt af op 30 september en wordt niet verlengd, besliste de Vlaamse regering. De energiecrisis is immers over haar hoogtepunt heen, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). De minister wil ook vermijden dat verhuurders hun pand niet langer verhuren. "De huurmarkt ervaart nu al veel druk en we hebben alle woningen nodig", klinkt het.

Matthias Diependaele wil de druk op de huurmarkt weg.

Is de energiecrisis inderdaad over haar piek heen en wat met komende winter? Energieconsulent Dieter Jong vertelde begin deze maand aan onze redactie nog dat de gasvoorraden in Europa goed zitten. "Die zitten al boven de beoogde 80%", wist Jong. “Een immens verschil met vorig jaar. De energiemarkt lijkt opnieuw tegen een stootje te kunnen. Dat is goed nieuws voor de prijzen.”

Ook het feit dat grote energieleveranciers opnieuw vaste contracten aanbieden, laat vermoeden dat er een zekere rust is teruggekeerd.

Vlaams huurdersplatform teleurgesteld

Het Vlaams huurdersplatform is teleurgesteld over de beslissing van de minister. "We weten nu al dat huurders in de problemen zitten om de huurprijs, energiekosten en eventuele extra kosten te betalen", zegt Joy Verstichele van het Vlaams huurdersplatform. 

"Het was een goede zet om die indexblokkering door te voeren, maar we vrezen dat de energiekosten komende winter opnieuw zullen oplopen. Zeker in die energieverslindende panden. Als ook nog eens die huurprijs geïndexeerd kan worden, dan vrezen we toch dat dat voor heel wat zorgen bij private huurders zal zorgen."

Daarnaast merkt Verstichele ook op dat het bevriezen van de indexering verhuurders had aangezet om hun huizen energiezuiniger te maken. "Tegen 2030 mogen de meest energieverslindende huizen niet meer verhuurd worden. Die blokkering was een goede aanzet om investeringen te doen, maar we vrezen dat dat nu minder snel zal gebeuren", aldus Verstichele.

Inhaalbeweging tegengaan

Om te vermijden dat huurbazen de verloren inkomsten inhalen en dit jaar dus "dubbel indexeren" wordt de indexering berekend aan de hand van een aangepaste formule met een correctiefactor.

Concreet: een huurder die in oktober 2021 per maand 800 euro huur betaalde voor een slecht geïsoleerde woning zal vanaf oktober 832 euro betalen, terwijl dat anders ruim 925 euro was geweest, legt Diependaele uit.

Volgens de minister wordt het evenwicht tussen verhuurders en huurders op de private huurmarkt daarmee hersteld. "We moedigen verhuurders aan om voldoende aanbod te creëren en tegelijkertijd beschermen we de kwetsbare huurders nog steeds maximaal."

Meest gelezen