© KIK-IRPA

Zeldzaam gebedenboek uit 15de eeuw keert uitzonderlijk terug naar Geraardsbergen

Vanaf zaterdag is er in Geraardsbergen een speciaal gebedenboek te zien: het Brevier van Geraardsbergen. Het document uit de 15de eeuw is geschreven in de abdij van Geraardsbergen, en keert nu uitzonderlijk terug voor een tentoonstelling.

Het Brevier van Geraardsbergen is een gebedenboek dat de monniken van de Sint-Adriaansabdij in Geraardsbergen gebruikten om 7 keer per dag te bidden. Het gaat om een perkamenten manuscript uit 1450. Het document bestaat uit 4 boekdelen van in totaal 1700 bladzijden. De monniken van de abdij hebben de Latijnse teksten allemaal met de hand geschreven. "Het is een topstuk", vertelt Dominique Vanwijnsberghe van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. "Het is 1 van de weinige manuscripten gemaakt in Geraardsbergen die bewaard zijn gebleven. Er bestaat nog maar een 10-tal handschriften."

© KIK-IRPA

Prachtige miniatuurschilderijtjes

Het Brevier van Geraardsbergen is ook een pareltje van de Vlaamse miniatuurkunst. "Het boek staat vol prachtige miniaturen", zegt Vanwijnsberghe. "Het zijn kleine, kleurrijke schilderijtjes die vaak in een beginletter zijn aangebracht. Het gaat dan om hoofdletters die ongeveer 5 centimeter groot zijn. Meestal zijn het scenes uit de Bijbel, maar er zijn ook enkele miniaturen die specifiek zijn voor Geraardsbergen. Zo zijn er miniaturen over het leven van Sint-Adrianus, de patroonheilige van Geraardsbergen. Zijn leven, zijn passie en zijn mirakels zijn te zien."

© KIK-IRPA

Na de opheffing van de Sint-Adriaansabdij tijdens de Franse Revolutie raakten delen van het manuscript verspreid over meerdere locaties. In de 19e eeuw werden ze in 4 boekdelen samengebonden en aangekocht door Graaf de Hemptinne, die ze aan zijn broer, de abt van de abdij van Maredsous, schonk. Daar bevinden de manuscripten zich nog altijd. Maar vanaf zaterdag keert het gebedenboek voor 2 maanden uitzonderlijk terug naar Geraardsbergen. Je kan het manuscript tot begin november gaan bewonderen in de Sint-Bartholomeuskerk in Geraardsbergen.

© KIK-IRPA

Meest gelezen