Feit of fabel: eet je best geen fruit na de maaltijd?
Een verfrissend stukje watermeloen of frisse frambozen: in de zomer eten we al eens graag een stuk fruit als dessert. De kans dat je nog nooit hebt horen rondbazuinen dat fruit te veel suiker zou bevatten en dat je na je avondeten best geen fruit meer eet, is klein. Maar zit er ook waarheid in die uitspraken? Voedingsexperte Karolien Olaerts legt het voor eens en altijd uit.
Wie gezonder wil eten, grijpt automatisch sneller naar een stuk fruit als tussendoortje of zelfs als dessert. Je hoort daarentegen vaak dat je ook té veel fruit kan eten, omdat fruit suikers bevat. Maar is dat ook echt zo? “De aanbevolen hoeveelheid fruit voor volwassenen is gemiddeld twee tot drie stukken per dag”, licht voedingsexperte Karolien Olaerts toe. “Er is natuurlijk een verschil tussen grotere en kleinere stukken fruit. Eén stuk verwijst meestal naar zo’n 100 gram. Vergeet daarbij niet dat die hoeveelheid een richtlijn is. Werkt het voor jou beter om meer fruit te eten? Dan kan dat natuurlijk ook. Luister daarbij vooral naar je eigen lichaam.”
Een grote valkuil bij fruit volgens Karola? “Soms gebruiken mensen fruit als gezonde vervanger, terwijl ze eigenlijk gewoon zin hebben in een suikerwafel. Het gevolg daarvan is dat je vaak in de plaats van die wafel een appel, een peer én een banaan gaat eten om je cravings tegemoet te komen. Zo vul je mentaal een gat waardoor je veel meer zal eten. Daarom vind ik het interessanter om soms gewoon te eten waar je echt zin in hebt en voor een keertje voor die suikerwafel te gaan.”
Ook wanneer je fruit eet als tussendoortje is het een goed idee om het met iets anders te combineren.
Fruit als ontbijt gezond, na de maaltijd ongezond: feit of fabel?
Wat de hoeveelheid fruit betreft, luister je dus best naar je lichaam. Hoe zit het dan met het tijdstip en de manier waarop we fruit het best consumeren? “Het is altijd goed om fruit te combineren met eiwitten, vetten en trage koolhydraten”, vervolgt Olaerts. “Eet je fruit als ontbijt? Combineer het dan met havermout, zaden, noten of zuivel. Fruit is een goede bron van vitaminen en mineralen, maar is verder beperkt qua voedingswaarde en bevat vooral water en suikers. Zelfs wanneer je fruit eet als tussendoortje, is het daarom een goed idee om het met iets anders te combineren. Een schijfje appel met pindakaas of peer met yoghurt en kaneel zijn bijvoorbeeld altijd evenwichtige en verzadigende keuzes.”
Dat fruit bij het ontbijt gezond is, horen we vaker, net zoals dat fruit na de avondmaaltijd best achterwege gelaten wordt. “Dat fruit na het eten ongezond is, is een mythe”, benadrukt Karolien. “Het is heel persoonsgebonden en je kan best gewoon uitzoeken hoe jouw lichaam erop reageert. Zelf eet ik graag appels, maar wanneer ik die na een maaltijd eet, krijg ik er een opgeblazen gevoel van. Heb je daar geen last van na een maaltijd? Geniet er dan van en eet gewoon fruit na je maaltijd. Heb je elke keer last van een opgeblazen gevoel? Dan vertelt jouw lichaam dat je fruit beter op een ander moment eet.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
Steeds minder mensen starten met een uitgebreide wijnkelder om wijn te bewaren, maar gaan eerder voor een kleinere koelkast. Veel wijnkelders worden daardoor verkocht, en daar kan je nog een mooi centje voor in de plek krijgen. “De voorbije twintig jaar was beleggen in wijn winstgevender dan andere beleggingsvormen”, weet wijnexpert Chris Thiran van Belgium Wine Watchers en Best Wine Auctions. Hoeveel krijg je voor sommige flessen? En hoe pak je dat aan? -
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
De ene poetst zijn tanden voor het ontbijt, de andere erna, maar wat is nu eigenlijk de juiste volgorde? En wat als je niét ontbijt? Tandarts Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen geeft voor eens en altijd het juiste antwoord op de vraag. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Zo maak je je kip even lekker als bij de Chinees (en waarom dat écht de moeite is)
-
Spaargids.be
Mag je het geld op de rekening van je kind als ouder zelf gebruiken? En wat kan je zoon of dochter (zonder dat jij het weet)?
-
PREMIUMVoor jou getest
Welke feta is het lekkerst? Kaasmeester proeft 10 soorten en deelt een 9 op 10 uit: “Iets duurder, maar ook beter van smaak"
Samen met mozzarella is fetakaas ongetwijfeld één van de populairste kazen om toe te voegen aan een zomerse salade. Maar de ene feta is de andere niet. “De kaas wordt gemaakt van schapenmelk en geitenmelk”, verklapt kaasmeester Frederic Van Tricht. “Hij moet romig aanvoelen in de mond.” Welke versie uit de supermarkt leunt goed aan bij die verwachtingen? Hij proeft er 10 en deelt de ultieme bewaartips. “Dit is echt geen geld voor wat je in de plek krijgt.” -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
vtwonen
Schoonmaken met scheerschuim? Voor deze tien plekken - van de oven tot het toilet - is het een tovermiddel