De sensoren zullen onder meer het geluid van trams opnemen

Universiteit Antwerpen start met meten van omgevingsgeluid in de stad via slimme sensoren

In Antwerpen zijn onderzoekers van de UAntwerpen gestart met het meten van omgevingsgeluid door slimme sensoren met artificiële intelligentie. De algoritmen van de sensoren worden getraind om specifieke geluiden te herkennen, zoals een tram of vliegtuig. Wanneer de sensoren op punt staan, kunnen ze gebruikt worden in een grootschalig onderzoeksproject dat omgevingsgeluid in de stad in kaart brengt en onderzoekt wat de impact daarvan is op ons leven.

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen zijn gestart met het plaatsen van slimme sensoren om omgevingsgeluid in de stad te meten. Die sensoren zullen later dienen voor een groot burgerwetenschapsproject in samenwerking met De Morgen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

De slimme sensoren zijn uitgerust met artificiële intelligentie en zullen verschillende omgevingsgeluiden van elkaar kunnen onderscheiden, zoals het geluid van een tram en een vrachtwagen bijvoorbeeld. Maar dat kunnen de sensoren niet vanzelf, ze moeten eerst nog "getraind" worden.

Sensoren trainen

"In een eerste fase gaan we gericht op zoek naar bepaalde types van geluid in de stad. Zo komen er bijvoorbeeld sensoren te staan op het Mediaplein achter het Centraal Station of in de ZOO. Maar er zal ook een onderzoeker fysiek op pad gaan om specifieke geluiden op te nemen", zegt Cedric Vuye, professor aan de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de UAntwerpen.

"Die geluiden worden doorgestuurd naar onze database. Onze onderzoekers gaan de fragmenten dan beluisteren en labelen. Elk fragment krijgt dus een label, zoals een tram, een vliegtuig of auto bijvoorbeeld. Op die manier krijgen we voldoende data om de artificiële intelligentie verder te trainen, zodat die de geluiden beter gaat herkennen", zegt Vuye.

De sensoren zullen geen gesprekken kunnen afluisteren
Cedric Vuye, professor aan de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de UAntwerpen

Belangrijk om te weten is dat de sensoren op geen enkel moment menselijke stemmen zullen opnemen. "De artificiële intelligentie kan vanaf het begin menselijke stemmen identificeren. Niets daarvan wordt opgeslagen of doorgestuurd. We kunnen mensen dus geruststellen dat er geen gesprekken afgeluisterd kunnen worden en alles gebeurt conform met de privacywetgeving."

Grootschalig onderzoeksproject

Het opnemen van de omgevingsgeluiden en het verwerken van de data zal ongeveer een half jaar in beslag nemen. Zodra de sensoren in staat zijn om alle geluiden te herkennen, worden ze in een grootschalig onderzoeksproject gebruikt.

"Het gaat om een burgeronderzoek waarbij we geïnteresseerd zijn in wat omgevingsgeluid doet met ons en welke impact het heeft op ons leven", zegt Vuye. "Twee verschillende geluidsbronnen kunnen even luid zijn, maar wel een andere respons geven. Denk maar aan onze reactie op fluitende vogels of een auto. We gaan dus de objectieve metingen van de sensoren koppelen aan de subjectieve ervaringen van de deelnemers via bevragingen", aldus Vuye. Het hele project zal in 2025 afgerond zijn.

Meest gelezen