© AP

Nederlandse politie houdt opnieuw honderden klimaatactivisten aan die snelweg blokkeren

De politie heeft zondag ruim vijfhonderd klimaatactivisten aangehouden bij de blokkade van de A12 in Den Haag. Zaterdag werden in totaal al 2.400 actievoerders opgepakt. De activisten van Extinction Rebellion willen op dagelijkse basis doorgaan met de tot de overheid toegeeft aan hun eisen.

mts
Bron: BELGA

De klimaatactivisten werden opgepakt wegens overtreding van de Wet openbare manifestaties, meldt de politie. Ook werd een aantal mensen aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals belemmering van het politiewerk.

Onder de aangehouden actievoerders bevonden zich vier minderjarigen. De politie zegt “voor zover mogelijk” kinderen en eventuele begeleiders uit de groep te hebben gehaald, zodat zij konden vertrekken voordat werd overgegaan tot aanhouding.

Rond 11.45 uur blokkeerden activisten de A12 bij Den Haag. Het was de tweede dag op rij dat klimaatactivisten de snelweg blokkeerden. Op het hoogtepunt stonden zowat duizend mensen op en langs de A12. Zaterdag deden nog zo’n 9.000 mensen mee met de blokkade, schatte de gemeente toen. In totaal werden zaterdag ruim 2.400 mensen aangehouden.

Extinction Rebellion heeft aangekondigd vanaf afgelopen zaterdag elke dag rond het middaguur het stuk snelweg te gaan blokkeren. De actievoerders eisen dat de Nederlandse overheid onmiddellijk subsidies aan de fossiele industrie stopzet. Het gaat volgens de demonstranten om alle financiële regelingen die gebruik van fossiele brandstoffen bevoordelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer