AFP or licensors

Waterruzie tussen Egypte en Ethiopië duurt voort: stuwmeer aan omstreden dam nu volledig gevuld

In Ethiopië is het stuwmeer aan de omstreden dam op de Nijl volledig gevuld. Dat heeft de Ethiopische eerste minister Abiy Ahmed gisteren aangekondigd. Egypte heeft meteen boos gereageerd. Egypte en Soedan vrezen namelijk dat deze dam hun watertekorten zal doen toenemen. 

"Het is met groot genoegen dat ik de succesvolle voltooiing van de vierde en laatste vulling van de Renaissance Dam aankondig", dat schreef de Ethiopische premier Abiy Ahmed op X, voorheen Twitter. Hij postte er een filmpje bij van de dam.

In het bericht gaf de premier toe dat het bouwen van de dam "veel uitdagingen" heeft gekend. Volgens Abiy was er ook "externe druk". Maar "wij hebben alles doorstaan", besloot de Ethiopische premier. 

Egypte: deze vulling is "schending van verklaring"

Maar Egypte en Soedan zijn not amused nu het stuwmeer volledig is gevuld. Het Egyptische ministerie voor Buitenlandse Zaken schreef in een reactie op Facebook dat deze "eenzijdige actie" toont dat Ethiopië "geen rekening houdt met de stroomafwaartse landen en hun waterveiligheid".

Ze vinden deze vierde vulling een "schending van de beginselverklaring die in 2015 tussen Egypte, Ethiopië en Soedan" werd opgesteld. In deze verklaring ging het over de noodzaak om regels op te stellen voor het uitbaten van deze dam door de drie betrokken landen.

Voorts heeft deze actie volgens Egypte een negatieve impact op de lopende onderhandelingen.

AFP or licensors

Vrees impact op waterbevoorrading

De omstreden Grote Ethiopische Renaissance Dam (GERD) is 1,8 kilometer breed en 145 meter hoog, en ligt in het noordwesten van Ethiopië. De dam kostte zo'n 3,5 miljard euro. Ethiopië wil met dit gigantische project de stroomproductie in het land verdubbelen. Wat een erg belangrijk project is, aangezien de helft van de 127 miljoen inwoners in het land momenteel geen elektriciteit heeft. 

Maar Egypte en Soedan vrezen dat het gigantische project hun waterbevoorrading zal schaden. Beide landen liggen stroomafwaarts aan de Nijl, deze lange rivier is de belangrijkste bron voor drinkwater in de regio. Maar ook voor de landbouw is het water zeer belangrijk. Zo is de waterbevoorrading van Egypte voor 97 procent afhankelijk van de Nijl, ook het oosten van Soedan hangt af van het water in deze rivier.

Volgens Unicef wordt Egypte jaarlijks geconfronteerd met een watertekort van zo'n zeven miljard kubieke meter, tegen 2025 zou het land zelfs zonder water kunnen komen te zitten. De grote bevolkingsgroei en klimaatverandering dragen bij tot deze grote waterschaarste de komende jaren. Ook bijna 40 procent van bevolking in Soedan heeft beperkt of onveilig drinkwater ter beschikking, volgens Unicef.  

Gesprekken sinds augustus hervat

De dam werd in 2011 gelanceerd. Sindsdien maken de drie landen ruzie over het gigantische project. In 2021 werden de gesprekken over de dam opgeschort. Sinds eind augustus praten ze opnieuw met elkaar om tot afspraken te komen.

Soedan heeft nog niet officieel gereageerd op deze laatste vierde vulling van de dam. In het land zijn al maanden gevechten aan de gang tussen het reguliere leger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF).

Ethiopië houdt vol dat er voldoende water is en deze dam de watertoevoer naar de andere landen niet zal beïnvloeden. 

Meest gelezen