Luchtvaart

Luchthaven Oostende twee maanden dicht voor nieuwe startbaan

De luchthaven van Oostende.© Dominique Jauquet

Begin volgend jaar wordt de startbaan van de Luchthaven Oostende-Brugge helemaal vernieuwd. De luchthaven moet daarom van 25 januari tot 27 maart sluiten. Vliegtuigmaatschappij TUI legt in die periode extra vluchten vanuit Brussel in.

Christoph Meeussen

De luchthaven Oostende-Brugge heeft één verharde start- en landingsbaan van 3,2 km lang. De laatste keer dat de luchthaven een nieuwe toplaag kreeg dateert van midden jaren 90. Voor de veiligheid is volgens Luchthavenontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen (LOM) een grondige renovatie nodig.

‘We herstellen de schade die de afgelopen jaren is ontstaan door lokale verzakkingen en slijtage’, zegt voorzitter Bruno De Saegher. Ook de afwatering en de elektriciteitskabels worden aangepakt, zodat er duurzamere ledverlichting gebruikt kan worden.

Na de werken zouden bepaalde grote vliegtuigen, zoals de Boeing 747-400 en 777-300ER, minder motorkracht nodig hebben op de taxibanen, wat zou resulteren in minder lawaai en uitstoot.

17 miljoen euro

Het bedrijf Willemen Infra nv kreeg de werken toegewezen. De LOM Vlaanderen voorziet in een budget van 17 miljoen euro. De luchthaven maakt zich sterk dat er geen omgevingsvergunning nodig is voor de renovatie. ‘De werkzaamheden omvatten geen wijziging of uitbreiding van de start- en landingsbaan, noch van het luchthaventerrein’, luidt het.

De werken zouden evenmin leiden tot een capaciteitsverhoging of de mogelijkheid voor grotere toestellen om te landen. ‘De mogelijke trafiek blijft identiek, en de voorwaarden uit de huidige milieuvergunning blijven onverkort van toepassing.’

Zaventem

Behalve cargovliegtuigen, landen en vertrekken in Oostende vooral toeristen. Touroperator TUI Belgium is tevreden met de vernieuwing, die de luchthaven futureproof maakt. In de periode van de werken kunnen twaalf wekelijkse TUI-vluchten naar Tenerife, Gran Canaria, Malaga en Alicante niet uitgevoerd worden.

‘Alle reizigers die een vlucht of pakketreis boekten vanuit Oostende, krijgen een alternatief vanuit Brussel aangeboden tegen dezelfde prijs en met vertrek op de voorziene dag. Wie tijdens deze periode vertrekt, maar buiten deze periode terugkomt, of andersom, zal de mogelijkheid krijgen om alle trajecten om te boeken naar Brussel’, zegt woordvoerder Piet Demeyere.