"De marteling van de Heilige Erasmus" is één van de twee werken die naar het museum M verhuist.
Maarten De Cock

Grote verhuisoperatie in Leuven: topstukken Dirk Bouts verplaatst van Sint-Pieterskerk naar museum M 

Twee topstukken van kunstschilder Dirk Bouts verhuizen tijdelijk naar het museum M in Leuven. Het gaat om de werken "Het Laatste Avondmaal" en "De marteling van de Heilige Erasmus" die in de Sint-Pieterskerk hingen. De verhuisoperatie vindt plaats naar aanleiding van een tentoonstelling rond Dirk Bouts in M.

In het Leuvense museum M loopt vanaf 20 oktober de tentoonstelling "DIERIC BOUTS. Beeldenmaker". Dieric Bouts, ook wel Dirk Bouts genoemd, was een kunstschilder uit de 15e eeuw die behoort tot de Vlaamse Primitieven, een stroming waar onder meer ook Jan van Eyck toe behoort. Het museum verhuist vandaag twee triptieken - "Het Laatste Avondmaal" en "De marteling van de Heilige Erasmus" - tijdelijk van de Sint-Pieterskerk naar M.

Professionele begeleiding

Ondanks de korte afstand is de verhuis geen sinecure. "Het zijn niet alleen belangrijke maar ook heel erg gevoelige werken", vertelt Marjan Debaene, conservator bij M. "Daarom werken we met een professionele firma die gespecialiseerd is in kunsttransport en laten we ons begeleiden door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium."

Dat instituut - dat eerder al "Het Laatste Avondmaal" restaureerde - staat in voor de conditiecontrole. "Zo kunnen we de huidige staat van de werken achterhalen en bepalen over welke parameters we moeten waken in het museum", legt de conservator uit. "Elke verandering van locatie en klimaat heeft sowieso zijn invloed op een kunstwerk, maar door die controle hopen we dat zo veel mogelijk te beperken." 

Geklimatiseerd transport

Het transport zelf gebeurt met een vrachtwagen waarin de temperatuur en de vochtigheid afgesteld kunnen worden. Zo hoopt het museum klimaatschokken zo veel mogelijk te beperken. Een terugkeer naar de Sint-Pieterskerk is voorzien rond eind april. Tot dan kan je de werken in M komen bezichtigen. 

BEKIJK - "Topstukken verhuizen is altijd spannend, of het een paar straten verder is of 500 kilometer":

Videospeler inladen...

Meest gelezen