Theo Vantomme en Justine Vergotte speuren vijf keer per week de rommelmarkten af, op zoek naar vintage.© Carlo Coppejans

Hoe word ik een echte vintagejager? Acht tips voor een succesrijke jacht

Gent -

Niets leuker toch dan je woning stap voor stap inrichten met fraaie tweedehandsspullen die je ergens op de kop hebt getikt. Maar waar vind je die verborgen pareltjes, hoe onderscheid je design van namaak en wat is nu een goede prijs? Een koppel gepassioneerde vintagejagers uit Gent schreef er een boek over, vol handige tips.

Geert Neyt

Justine Vergotte en Theo Vantomme waren al een liefdeskoppel toen ze ontdekten dat ze allebei echte hoarders zijn, of verzamelfreaks. “Toen we besloten om te gaan samenwonen in een Gents citeetje, was er natuurlijk geen plaats voor al die spulletjes”, zegt Justine. Dus besloten ze hun inboedel te verkopen. “En toen we in de coronatijd allebei onze job verloren, hebben we dan maar beslist om full time vintagejagers te worden”, zegt Theo. Ondertussen verkopen ze hun jachttrofeeën ook in hun winkel/atelier in de Rabotwijk. Tussen al dat speuren en sleuren door schreven Justine en Tom ook een boek vol praktische tips voor het vinden en opknappen van tweedehands interieurschatten. Ze gaven De Gentenaar acht tips mee voor een geslaagde vintagejacht.

1. Niet alle tweedehandsspullen zijn ook vintage

“Grofweg gesteld, zijn vintage spullenouder dan 30 jaar en karakteristiek voor een welbepaalde periode of stijl”, zegt Justine. “Wat ouder is dan 100 jaar, is antiek. Alles wat niet antiek of vintage is maar toch tweedehands, valt onder brocante. En retro heeft dan wel een ouderwetse uitstraling, maar is nieuw.”

2. Het beste jachtgebied is de rommelmarkt

“Rommelmarkten zijn ons favoriete jachtterrein”, zegt Theo. “Wij doen er zo’n vijf per week en keren terug met gemiddeld 4 propvolle camionettes. In Gent heb je de wekelijkse markt bij Sint-Jacobs, maar ook de jaarlijkse in het Prinsenhof is de moeite. Aanraders in de omgeving zijn de gezellige jaarlijkse markten in Eeklo en Grammene, bij Deinze.”

“Belangrijk is je wekker te zetten. De beste spullen worden meestal in het eerste uur verkocht. Wie er het eerste bij is, heeft dan ook de meeste kans iets waardevols op de kop te tikken. Trek dus goede loopschoenen aan.”

Tom en Justine op CESCA-stoelen en onder een booglamp van Floss Arco: “Sommige designstukken, zoals deze, blijven altijd populair.”© Carlo Coppejans

3. Jagen kan overal

“Online wordt een steeds belangrijkere marktplaats. Wij verkopen 75 procent van onze spullen via Instagram en onze webshop. Maar ook op veilingen, in kringloopwinkels en verkoopzalen kan je iets waardevols op de kop tikken. Het spannendst is natuurlijk om een inboedel in een huis op te ruimen en op een heuse ontdekking te stoten. Schatten op zolder bestaan.”

4.“Iets is waard wat de gek ervoor geeft”

“Prijzen vergelijken is altijd de beste manier om de waarde van een stuk te achterhalen. Zeker bij bekende designstuks vind je die makkelijk terug. De gemiddelde prijs is ook vaak de meest realistische.”

“Maar nog belangrijker is om voor jezelf uit te maken wat een stuk voor je waard is. Als je iets heel hard wil, mag je gerust wat meer uitgeven. Maar als wijzelf twijfelen of we een object wel echt willen, dan volgen we blindelings ons motto: Love it or leave it.”

5. Leer kwaliteit herkennen

“Een moeilijke, omdat ervaring hier een rol speelt. Enkele regels toch voor de beginner: let op de algemene staat en test alles uit aan het object. Kijk naar de materialen en hoe het stuk is afgewerkt. Zoek naar merktekens, symbolen en stickers en google de betekenis ervan.”

Justine en Tom sloegen de slag van hun leven met de aankoop van een gegeerde designspiegel op een veiling. “Omdat men twijfelde over de echtheid ervan konden we die binnenhalen voor 2.000 euro. Maar was het geen Chinese namaak? Thuis haalden we alle onderdelen uit elkaar en vonden we de bewijzen dat het een echte Ultrafragola was uit de jaren tachtig. Zo was hij plots 10.000 euro waard.”

6. Wat nu in is, kan over vijf jaar out zijn

De waarde van een object verandert door de tijd heen. “Metalen meubeltjes die tien jaar geleden in de afvalcontainer werden gekieperd, zijn de laatste jaren gegeerde objecten geworden. Anderzijds raak je rustieke houten kasten aan de straatstenen niet meer kwijt.”

“Maar er zijn ook designklassiekers, zoals de CESCA-stoel in rotan van Marcel Breuer en grote booglampen van Flos Arco. Iedereen wil die en altijd. Dat zijn no-brainers: kopen!”

7. Ga zelf aan de slag met je aankoop

“Je kan een beschadigd meubeltje makkelijk zelf opknappen of een stoel herstofferen. Houd je ook niet in om er een persoonlijke touch aan te geven. We hebben al klanten gehad die een perfect designstuk in een andere kleur verfden omdat ze dat liever zagen. Waarom niet?”

8. De beste vondsten vertellen een verhaal

“De meest waardevolle objecten zijn vaak degene met een persoonlijk verhaal”, zegt Justine. “Zo koester ik enkele sierstukken in glas-in-lood omdat mijn grootouders ze ooit lieten maken en ze scènes uitbeelden uit ons familieleven.”

“Ook twee simpele schilderijtjes van een hond en een kat doen we nooit weg”, zegt Theo. “Omdat ze de eerste stukken zijn die we ooit samen kochten, in de miezerige regen op een klein marktje in Hamburg waar ik jaren voordien nog had gestudeerd. Veel geld zullen we er nooit voor kunnen vragen, maar hun emotionele waarde is groot.”

Info

Meer tips van Justine en Tom vind je in hun boek Vintagejagers, uitgeverij Lannoo.Het duo heeft een winkel/atelier in de Gasmeterlaan 81, 9000 Gent en organiseert workshops in oktober voor wie een tweedehandsmeubel wil opknappen. Voor meer info: www.hoarderlife.be Instagram @hoarderlife

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer