Themabeeld.© REUTERS

Geels bedrijf ontdekt lithium in de Kempen

Geel -

Het geothermiebedrijf Hita uit Geel heeft het kostbare metaal lithium ontdekt in het warm water dat het uit de Kempense ondergrond oppompt. Dat schrijft De Tijd zaterdag. De batterijgrondstoffenproducent Umicore ziet brood in het project, dat tot 150 miljoen euro per jaar aan lithium kan opleveren.

Bron: BELGA

Lithium is een metaal dat, samen met nikkel, mangaan en kobalt, onontbeerlijk is voor de productie van batterijen voor elektrische auto’s of smartphones. Het wordt traditioneel op twee manieren ontgonnen: uit gesteenten (pure mijnbouw zoals in Australië) en uit zoutmeren, zoals in de Atacama-woestijn in Chili. In dat laatste lijkt het wat op de pekel van geothermie. Lithium is het geleidend materiaal in een kathode, het belangrijkst en duurste onderdeel van een batterij.

Het project in de Kempen staat nog in de kinderschoenen. Maar uit de eerste bevindingen van Hita in een haalbaarheidsstudie, ondersteund door het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (Vlaio), blijkt dat er 100 mg lithium per liter in het water zit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners