Laura De Geest met het glas met een boek kaarten en de fles Belgian Bubbles die ze won. Rechts van haar Hendrik Kegels, ook acteur, die ergens in het pak eindigde. Wereldkampioen Claude Masure komt piepen.© kma

‘Roomies’-actrice Laura De Geest verrast op WK kleurenwiezen

Zandhoven -

Het wereldkampioenschap kleurenwiezen van IWWA (International World Whist Association) in Zandhoven werd gewonnen door Claude Masure, een Waal die ergens tegen de Franse grens woont. Verrassend op de tiende plek eindigde actrice Laura De Geest (29), die speciaal ’s morgens om half zeven in Amsterdam vertrokken was.

Kristin Matthyssen

148 kandidaten kwamen van ongeveer 10u ’s morgens tot 18u ’s avonds (zeker de finalisten) kleurenwiezen in evenementenhalf De Populier. Freddy Verhuizen van IWWA toonde zich blij met Claude Masure als winnaar. De speler droeg nog zijn polo met de regenboogkleuren op de mouw van het WK wiezen dat hij in 2015 won. Ditmaal ging het om de variant kleurenwiezen. “Claude is iemand die net als ik een zware ziekte heeft moeten overwinnen”, zei Freddy. “Het is fijn om te zien hoe hij hier weer paraat staat.” De winnaar kreeg onder meer een juweel met waardevol diamant.

Marc Cassimon uit Kalmthout was de beste kleurenwiezer uit de provincie Antwerpen met de vierde plek. Tweede beste vrouw op de tiende plek was actrice Laura De Geest (29). Ze is bekend van het theater, maar ook van de bekroonde serie Roomies, die het verhaal vertelt van Bibi (Ahlaam Teghadouini) en Ama (Laura De Geest), twee lesbische vriendinnen in hun twintiger-jaren. Haar medekaarters, voor het grootste deel toch iets ouderen, wilden natuurlijk weten waar ze die reeks konden bekijken. “Op VRT Max”, zei Laura.

De finaletafel met Laura, terwijl Hendrik Kegels supportert.© kma

Laura is afkomstig uit het Brusselse maar bleef na haar studie in Nederland wat in Amsterdam plakken. Nu pendelt ze tussen Vlaanderen en Nederland. Zaterdagochtend was ze samen met Hendrik Kegels om half zeven in Amsterdam richting Zandhoven vertrokken. Hendrik is ook een acteur, uit Antwerpen, en onder meer bekend van theaterstukken in Het Paleis. Maar hij doet ook veel voorstellingen in Nederland. De twee zijn geen koppel, maar wel goede vrienden.

“Mijn vader Bart De Geest heeft mij leren kleurenwiezen”, vertelt Laura. “Bij ons wordt het van generatie op generatie doorgegeven. Wij kaarten heel veel thuis. Toen in de coronaperiode het theater stillag, heb ik veel gewiesd. Ik heb het ook aan mijn vrienden geleerd, zoals aan Hendrik.”

Hendrik eindigde ergens in het middenvak, maar Laura stoomde door tot de finale, waar ze echt tot het laatst mee op kop lag. “Maar op het einde heb ik nog een kleine miserie gespeeld die ik verloren heb. Het was het laatste spel. Ach, ik ben toch blij dat ik die kleine miserie nog geprobeerd heb”, zegt de actrice.

De prijsuitreiking met Freddy Verhuizen en Laura De Geest.© kma

Ze won een fles Belgian Bubbles en een glas met speelkaarten. “Het was mijn eerste WK, ik wist totaal niet wat ik moest verwachten”, lacht ze. “Maar we hebben ons geamuseerd.” Ze moesten ’s avonds nog helemaal terug naar Amsterdam rijden, want Hendrik Kegels is in Nederland met een voorstelling genomineerd voor de Gouden Krekels, de prijs voor de meest indrukwekkende podiumprestaties en producties in het jeugdtheater. Die worden vandaag tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam uitgereikt.

Freddy Verhuizen met de nieuwe wereldkampioen kleurenwiezen Claude Masure.© kma

Eerste Antwerpenaar Marc Cassimon uit Kalmthout op de vierde plek.© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht