KU Leuven vergroot hulpaanbod voor studenten die mentaal in de knoop zitten

De KU Leuven breidt komend academiejaar haar aanbod voor studenten met mentale moeilijkheden gevoelig uit. Er komen onder meer extra online hulpmiddelen en acht nieuwe eerstelijnspsychologen. De universiteit zet die stap omdat het aantal studenten dat hulp zoekt de laatste jaren in stijgende lijn zit.

Deze week begint het academiejaar aan de hogescholen, volgende week aan de universiteiten. Er gaat niet alleen aandacht naar leren, maar ook naar emotioneel en mentaal welzijn. De KU Leuven breidt komend academiejaar haar aanbod voor studenten met mentale moeilijkheden gevoelig uit. Zo komen er extra online hulpmiddelen en acht nieuwe eerstelijnspsychologen.

Het aantal studenten dat hulp zoekt, zit de laatste jaren in stijgende lijn, zegt de universiteit. "Het is een evolutie van de voorbije tien jaar", zegt Ann Gaublomme, directeur Studentenvoorzieningen (Stuvo) van de KU Leuven. "Het aantal studenten dat hulp zoekt voor mentale problemen is langzaam en gestaag gestegen. De coronaperiode was evenwel een zeer moeilijke periode."

Het gaat volgens haar om een veelheid aan mentale problemen, gaande van faalangst, stressproblemen en depressieve gevoelens. Sommige jongeren ervaren ook moeilijkheden met de overgang van tiener naar jongvolwassene en het feit dat ze voor het eerst op eigen benen staan.    "We leven in een turbulente samenleving", haalt Gaublomme aan. "Er is de klimaatverandering, er zijn natuurrampen, er heerst een oorlog in Europa, er is een hoge inflatie. Voor jongeren kan dat gevoelens van onzekerheid over de toekomst met zich meebrengen."

De universiteitsbibliotheek van KU Leuven.
KU Leuven | Rob Stevens

3.553 therapiesessies bij psychologen

"Als KU Leuven hebben we een jarenlange ervaring in en expertise met jongvolwassenen kunnen opbouwen", zegt Gaublomme. "We weten dat verbondenheid met medestudenten een belangrijke preventieve werking heeft: daarom proberen we medestudenten, maar ook docenten en studentenkringen en -verenigingen te activeren, zodat zij alert zijn voor de signalen die een student uitzendt als hij of zij het moeilijk heeft. Maar soms is ook professionele hulp nodig."

Vorig academiejaar hielden KU Leuven-studenten in totaal 3.553 therapiesessies bij psychologen binnen de universiteit. Psychiaters voerden 1.694 individuele gesprekken. Aan de 343 groepssessies namen 817 studenten deel. Daarnaast kunnen studenten in gesprek gaan met een sociaal begeleider, daarover zijn geen cijfers beschikbaar.

Vorig academiejaar hielden studenten in totaal 3.553 therapiesessies bij psychologen binnen de universiteit.

Vier Stuvo's

Om studenten nog beter bij te staan, heeft de universiteit haar hulpaanbod uitgebreid. Voortaan zijn er in Leuven vier "Stuvo's" waar studenten terechtkunnen bij eerstelijnspsychologen of een sociaal begeleider. In elke Stuvo is er een breed begeleidingsaanbod, gaande van advies over huisvesting, studiefinanciering en -coaching tot sociale en psychologische begeleiding.

De vier Stuvo's zijn te vinden in het Van Dalecollege, in Arenberg, Gasthuisberg en Leercentrum Agora. Dat moet de begeleiding nog beter toegankelijk maken voor studenten. Op de tweede lijn zijn er psychologen-psychotherapeuten voor meer intensieve begeleiding.

Bovenop de extra eerstelijnspsychologen is er op alle campussen een ruimer aanbod aan zelftests, waarmee studenten een beeld van hun klacht kunnen krijgen, en online modules en workshops rond mentale en studiegerelateerde uitdagingen. Ook het open groepsaanbod is uitgebreid.

Meest gelezen