© BELGA

Kandidaat-voorzitter Open Vld Bert Schelfhout bereid om te praten met Vlaams Belang

Kandidaat-voorzitter Bert Schelfhout vindt dat Open Vld moet kunnen praten met Vlaams Belang, al gelooft hij niet dat een coalitie met de extreemrechtse partij mogelijk is. Dat zegt Schelfhout in een gesprek met de Krant van West-Vlaanderen (KW).

mtm
Bron: BELGA

Zaterdag kiezen de leden van Open Vld een nieuwe voorzitter. Het debat in de aanloop naar het congres ging de voorbije weken meer over de procedure, dan over de inhoud. De kandidaten om Egbert Lachaert op te volgen zijn waarnemend voorzitter Tom Ongena, theatermaker Vincent Stuer en de West-Vlaming Bert Schelfhout.

In een gesprek met de KW doet Schelfhout donderdag enkele opvallende uitspraken. Zo vindt hij dat Open Vld met Vlaams Belang moet praten - iets wat in het verleden neerkwam op vloeken in de liberale kerk. “Wat als zij straks 25 procent van de stemmen halen? Je kan deze kiezers toch niet negeren? Maar dat wil niet zeggen dat ik een coalitie mogelijk acht. Daarvoor ligt ons mensbeeld te ver uiteen, denk ik. Maar ik wil wel praten en luisteren.”

Maar als Vlaams Belang bereid is het programma van de liberalen te volgen, dan moet een coalitie volgens Schelfhout wel kunnen. “Waarom niet? Het liberaal verhaal is een humaan verhaal. Als zij óns programma willen uitvoeren, waarom zouden we dat dan geen kans geven? Dit zal een relletje geven, zeker? Nu, ik ga mijn woorden niet terugtrekken. Dit is wat ik meen”, luidt het.

Een verderzetting van Vivaldi is voor de voormalige jongerenvoorzitter geen optie. “Ik ben eerder voorstander van een herhaling van de Zweedse regering (N-VA, Cd&v, Open Vld en MR). Dat is de enige regering die erin slaagde om het overheidsbeslag naar beneden te halen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer