Conner Rousseau na bewogen periode: "Kan met hand op hart zeggen dat er geen grenzen overschreden zijn"  

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau benadrukt dat hij recht in zijn schoenen staat, na een bewogen periode waarin drie onderzoeken naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag geseponeerd werden. Hij doorbreekt nu zijn mediastilte en hoopt de hele heisa achter zich te kunnen laten. "Ik ben niet in de politiek gestapt om te blijven hangen bij gezever over mijn privéleven", zegt hij in "Terzake" op VRT Canvas.  

Even terug naar het begin van de zomer. In juni komt Rousseau naar buiten met een YouTube-video waarin hij vertelt dat hij worstelt met zijn geaardheid en dat hij zich "opgejaagd wild" voelt. Het blijkt dat er twee meldingen gemaakt zijn over mogelijk ongepast gedrag dat hij stelde tegenover een 17-jarige. Later komt er ook nog een klacht tegen hem voor "zedenfeiten tegen een meerderjarige man". Na grondig onderzoek worden er bij geen van de gevallen strafbare feiten gevonden. 

Het parket heeft de meldingen en klacht geseponeerd: het signaal voor Rousseau om alles achter zich te laten. Maar dat was buiten een nieuw mogelijk incident gerekend. De politie van Sint-Niklaas heeft een proces-verbaal opgesteld omdat Rousseau in het bijzijn van politieagenten beledigende of racistische uitlatingen zou hebben gedaan.  

BEKIJK - Een reconstructie van de bewogen zomer van Conner Rousseau:

Videospeler inladen...

"Niet blijven hangen bij gezever over mijn privéleven"

De storm is duidelijk nog niet gaan liggen, maar Rousseau is wel klaar om zich volop in te zetten voor het komende verkiezingsjaar. "Ik ben in de politiek gestapt om vooruitgang te creëren, niet om te blijven hangen bij gezever over mijn privéleven."

Toch blikt hij bij "Terzake" op VRT Canvas nog één keer terug op de meldingen en klacht van ongepast gedrag. "Alles is geseponeerd, er werden geen strafbare feiten vastgesteld, dat zegt eigenlijk al genoeg. Maar ik kan ook met mijn hand op het hart zeggen dat er geen grenzen overschreden zijn."

Toen ik de meldingen van dichterbij bekeek, vroeg ik me wel af: "is dit alles?" Sommige waren zo luchtledig, ik snapte niet hoe daar zoveel commotie over kon ontstaan

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau

Om een melding te doen, moeten de personen in kwestie toch het gevoel gehad hebben dat er een of andere grens overschreden werd? "Ik heb me inderdaad ook afgevraagd hoe dat kan, maar ik sta recht in mijn schoenen", zegt Rousseau. 

Hij erkent wel dat het moeilijk is om een evenwicht te vinden tussen zijn functie als publiek figuur en zich toegankelijk opstellen. "Ik heb mezelf die vraag gesteld. Hoe kan ik tegelijk een persoon zijn met verantwoordelijkheid en leiderschap die iets wil teweegbrengen, maar ook nog die laagdrempeligheid behouden en me wat losser gedragen? Ik wil zeker niet plots stijf worden." 

BEKIJK - "Met hand op het hart: volgens mij zijn er geen grenzen overschreden":

Videospeler inladen...

Nooit opnieuw?

Volgens Rousseau is het logisch dat iedereen andere grenzen stelt. Hij moedigt dan ook aan om over die grenzen te communiceren. "Maar toen ik de meldingen van dichterbij bekeek, vroeg ik me wel af: "is dit alles?" Sommige waren zo luchtledig, ik snapte niet hoe daar zoveel commotie over kon ontstaan.”  

Staat hij dan zo recht in zijn schoenen dat hij denkt dat er nooit een nieuwe melding of klacht zal komen? "Ik heb geen glazen bol. Er zullen nog wel roddels of geruchten zijn, dat heb ik niet in de hand. Als mensen met modder willen gooien, kan ik ze niet tegenhouden."

Rousseau hoopt vooral dat er niet alleen met modder gegooid wordt, maar dat er ook nog aandacht gaat naar politieke kwesties. "De toekomst van het land is veel belangrijker dan roddels die gepusht worden door journalisten en de media." 

Toch hoopvol voor komend verkiezingsjaar

De commotie rond Rousseau mag stilaan gaan liggen, vindt hij zelf, zodat de aandacht opnieuw kan gaan naar wat er echt toedoet: politieke vooruitgang. Kan die vooruitgang volgens hem verwezenlijkt worden met een nieuwe Vivaldi-regering? "Mij maakt het niet uit met wie er een regering gevormd wordt, zolang ze maar dingen verandert voor de mensen."

Nieuwe partners en coalities zoeken, daar is Rousseau naar eigen zeggen nog niet mee bezig. "Wij zijn bezig met te verwezenlijken wat we hebben beloofd. Kijk maar naar hoe we de minimumpensioenen hebben verhoogd en naar de hervormingen in de gezondheidszorg."

Die verwezenlijkingen hebben wel mede gezorgd voor een gat in de begroting. "Dat moeten we op orde brengen, maar je moet er wel in je achterhoofd houden dat we de koopkracht van de Belgen hebben beschermd in een coronacrisis, een energiecrisis en een Oekraïnecrisis."

BEKIJK - "Welk land heeft de koopkracht van de mensen het best beschermd? België.":

Videospeler inladen...

Meest gelezen