Het grote offensief van Rousseau valt in het water: “Dit kan een links publiek afschrikken”

Het grote rentree-offensief van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau valt in het water. Bij de socialisten hebben ze dan ook eens goed gevloekt dat hun voorzitter weer in opspraak komt.

Arnout Gyssels

Interviews bij elke krant en tijdschrift van het land en nog wat tv-optredens erbij voor de goede orde. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau had alle registers opengetrokken om zijn terugkeer wat luister bij te zetten. En dan struikelt het offensief nog voor het goed en wel begonnen is. De voorzitter zou zich bij een avondje uit racistisch uitgelaten hebben in het bijzijn van een paar agenten.

Er is dan ook stevig gevloekt bij de socialisten. De twee meldingen en een klacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag waren nog maar net geseponeerd. In plaats van met een gezuiverde naam het verkiezingsjaar aansnijden moet hij zich weer verdedigen tegen aantijgingen. En deze keer zouden er beelden zijn van bodycams.

© vrt

Federaal fractieleider en compagnon de route Melissa Depraetere verdedigt Rousseau in Villa Politica. “Hij is op café geweest, hij had wat gedronken. Volgens hem was het een amusant gesprek. Ik kan mij niet voorstellen dat Conner zoiets zou zeggen.”

Verder zijn er binnen de partij weinigen die zich geroepen voelen om er iets over te zeggen. “We weten nog van niets. Conner is altijd transparant geweest intern. Dat zal nu weer zo zijn.” Al zijn er een paar die ook wijzen naar de timing. “Het is te toevallig om goed te zijn hé, net op dit moment. Wat moet je daarvan denken?”

Onstuimig

Hoe dan ook is het hoogst vervelend, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). “Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Maar voor een linkse partij is dat geen gemakkelijke. Voor een deel van zijn kiezers zal het racistische aspect niet veel uitmaken. Bij de VB-kiezers kan het hem zelfs populairder maken en daar mikt hij toch op. Maar dit kan het klassiek linkse publiek dat anti-racisme en diversiteit hoog in het vaandel draagt wel kunnen afschrikken. Dit is nog van een andere orde dan zijn Molenbeek-uitspraak.”

© play4

Rousseau is een van de populairste politici van het land. “Dan zijn er velen die hem als een bedreiging zien en willen aanvallen. Maar net daarom zou hij zich in zijn positie wat misschien toch wat minder onstuimig moeten gedragen”, aldus nog Sinardet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer