Foto ter illustratie.
AFP

Gewapende politie van Londen legt dienstwapen neer als protest omdat collega wordt aangeklaagd voor doodslag

Een honderdtal agenten van de Londense politie heeft beslist hun dienstwapen niet meer te dragen. Het is een protest omdat een collega wordt aangeklaagd voor doodslag op een man. Het slachtoffer werd vorig jaar doodgeschoten na een achtervolging, maar bleek na onderzoek onschuldig te zijn. De agenten maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de vervolging van hun collega.

Chris Kaba (24) werd in september vorig jaar geraakt door een kogel door de voorruit van een auto. Dat gebeurde na een achtervolging door een politiewagen waarbij ook een andere combi de straat blokkeerde. Enkele uren later overleed hij in het ziekenhuis.

Volgens de politie werd de nummerplaat van het voertuig, dat niet van hem was, via detectiecamera's gelinkt aan een incidenten met wapens van enkele dagen eerder. Uit onderzoek bleek later dat het slachtoffer geen verdachte was. De agent die het schot loste, werd geschorst en is nu dus aangeklaagd.

De meerderheid van de 34.000 Londense politieagenten is niet gewapend. Bij de agenten die wél een wapen dragen, zijn "velen ongerust" over de mogelijke gevolgen van de vervolging, zegt een woordvoerder van Scotland Yard. Ze vrezen voor een "verandering in de manier waarop de beslissingen die zij nemen in de moeilijkste omstandigheden zullen beoordeeld worden", luidt het.

"We zijn voortdurend in gesprek met die officieren om hen te steunen en de oprechte zorgen die ze hebben volledig te begrijpen", zegt een woordvoerder van de politie.

De agenten willen geen wapen dragen om te kunnen "nadenken over hun positie". Volgens de Britse openbare omroep BBC worden agenten uit andere korpsen ingezet als noodmaatregel.

Meest gelezen