Junior Verbeeke

Vakantiepark in De Haan zet ook thuisscanners in voor test met digitaal statiegeld

Voor een proefproject met digitaal statiegeld zijn in het vakantiepark Center Parcs De Haan tientallen thuisscanners geïnstalleerd. De scanners staan in vakantiehuisjes en dienen om QR-codes op een blikje of plastic flesje te lezen. Zo wordt het statiegeld terugbetaald. Door die thuisscanners kunnen ook mensen zonder smartphone of internetverbinding deelnemen aan het proefproject.

Na het proefproject in Bobbejaanland in Kasterlee test ook Center Parcs De Haan een systeem met digitaal statiegeld uit. Door een code op een blikje of een plastic flesje te scannen en die dan in de juiste afvalbak te gooien, krijgt de consument 20 procent statiegeld teruggestort op de bankrekening. Statiegeld moet zorgen voor minder zwerfvuil. Wie geld kan terugkrijgen voor een leeg blikje en flesje, zal die verpakking minder snel in de berm gooien of ergens op straat laten liggen.

Het bijzondere aan het proefproject in De Haan is dat het ook open staat voor mensen zonder smartphone of internetverbinding. Je kan de QR-codes op blikken en flesjes ook inlezen met een scanner die in de vakantiehuisjes staat. Die scanner is rechtstreeks verbonden aan het huisje. Wie een blikje of flesje onder de sensor van de thuisscanner houdt, krijgt het statiegeld terugbetaald.

Junior Verbeeke

Digitale inclusie

Eind dit jaar kiest de Vlaamse regering voor digitaal statiegeld of voor een klassiek systeem met terugname in de winkel. 55 burgemeesters van steden en gemeenten hebben zich verenigd in hun verzet tegen het voorstel van digitaal statiegeld. Ze vinden het niet toegankelijk genoeg omdat mensen zonder smartphone of internetverbinding er geen gebruik van kunnen maken.

Liesbet Sommen, woordvoerder van Samen voor Slim Statiegeld begrijpt dat die digitale inclusie een bezorgdheid is bij een keuze voor digitaal statiegeld. "Daarom testen we de thuisscanners uit in Center Parcs. Ook mensen zonder smartphone of internet kunnen deelnemen." Het proefproject in De Haan loopt nog tot 12 oktober. Ook enkele handelaars in Wenduine doen mee.

Junior Verbeeke

Meest gelezen