© DBA

Ook Margriet Hermans is als kind misbruikt door een kerkelijke: “In het begin bleef het bij wat kietelen”

Ook zangeres Margriet Hermans is als kind door een kerkelijke misbruikt. Ze vertelt dat een pater/koorleider met zijn hand in haar onderbroek zat.

POM

In Dag Allemaal vertelt Hermans deze week over haar misbruik als kind. Aanleiding is de VRT-reeks Godvergeten over het misbruik in de kerk. Ook Margriet was daarvan slachtoffer, halfweg de jaren zestig, aan het begin van haar puberteit.

Margriet was toen lid van een koor dat werd geleid door een pater. Ze vertelt over zijn aanrakingen: “In het begin bleef het bij wat kietelen. Ik vond dat niet aangenaam, maar durfde niet veel te zeggen en lachte er een beetje mee. Wij waren nog kinderen, hé. Maar op den duur zat hij met zijn hand onder mijn truitje en in mijn onderbroek, vooraan én achteraan.”

LEES OOK. Slachtoffers van misbruik in de Kerk over de impact van ‘Godvergeten’: “Die erkenning helpt me mentaal te genezen”

Hermans vroeg de pater daarmee te stoppen. Toen hij dat niet deed en ze vaststelde dat hij ook andere meisjes lastig viel, beslisten de meisjes hun ouders in te lichten. “Mijn vriendinnen durfden eerst niet, ze waren ervan overtuigd dat hun ouders hen niet zouden geloven (...) Ik hoopte echter dat ze ons wel móesten geloven als we alle drie tegelijk hetzelfde vertelden.”

Tot Hermans’ grote verbazing geloofde haar vader haar onmiddellijk. “Hij is zelf altijd bij de Broeders van Liefde naar school geweest. Een week nadien hebben ze die fameuze pater Innocentius overgeplaatst... naar een jongerenopvangcentrum in Limburg.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER