De gemeenteraad keurde onlangs de deontologische code voor de lokale mandatarissen goed.© frmi

Deontologische code voor lokale mandatarissen

Heers -

De gemeente keurde onlangs de deontologische code voor haar lokale mandatarissen goed en richt een deontologische commissie op voor de naleving en handhaving ervan.

“De oprichting van een deontologische commissie is een verplichting volgens het decreet Lokaal Bestuur”, aldus de Heerse burgemeester Kristof Pirard (VLDumont). “De commissie is samengesteld uit drie leden van VLDumont en telkens één lid van N-VA, Hecht Vooruit en cd&v. De voorzitter van de gemeenteraad zit de vergaderingen voor. Het is belangrijk dat de aangeduide leden hun plicht nakomen en effectief naar de vergaderingen komen. De eerste vergadering staat trouwens op maandag 20 november gepland.”

Richtlijnen

De deontologische code moet dan de leidraad vormen om de lokale mandatarissen binnen de lijntjes te laten kleuren. “Die code bestaat uit 43 artikels en bevat een aantal grote richtlijnen over onder meer belangenvermenging, het gebruik van faciliteiten en middelen van het lokaal bestuur en de onderlinge omgang tussen mandatarissen”, legt Pirard uit. “Het is dus belangrijk dat mandatarissen zich aan deze code houden. Raadsleden mogen niet denken dat ze boven de wet staan en alles mogen.” (frmi)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer