Christophe Licoppe

Alle Vlaamse partijen willen parlementaire onderzoekscommissie naar misbruik in de Kerk: "Mogen en zullen niet wegkijken"

Alle Vlaamse politieke partijen steunen de vraag om een parlementaire onderzoekscommissie naar het misbruik binnen de Kerk. Dat doen ze na de documentaire "Godvergeten" op VRT Canvas. Die roept volgens de partijen veel vragen op, onder meer over bewijsmateriaal dat is teruggegeven aan de Kerk. 

"Heel Vlaanderen is in shock", reageert Vooruit-voorzitter Conner Rousseau op "Godvergeten". "De documentaire roept ook nieuwe vragen op. Hoe kan het dat duizenden stukken aan bewijsmateriaal gewoon verdwenen zijn of niet gebruikt zijn? We kunnen het niet pikken dat de Kerk zich boven de wet stelt."

Daarom wil Rousseau een parlementaire onderzoekscommissie. "Die moet heel duidelijk onderzoeken waarom bewijs werd weggemoffeld. Ten tweede willen wij aanbevelingen over hoe het geloof nog gefinancierd wordt in ons land. We kunnen toch moeilijk verantwoorden dat we miljoenen euro's geven aan een organisatie die seksueel misbruik in de doofpot steekt."

En ook Groen wil dat een onderzoekscommissie nagaat of de slachtoffers van misbruik correct werden behandeld. "Ze hebben het recht te weten of het onderzoek tijdens Operatie Kelk correct gebeurd is", zegt covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. "Is er ongeoorloofde druk uitgeoefend? Werden fouten gemaakt? Dat moet opgeklaard worden tijdens een parlementaire onderzoekscommissie. Daarnaast blijven ook vragen wie doorheen de jaren mee het misbruik heeft toegedekt."

BEKIJK - Alle politieke partijen willen dat er een onderzoekscommissie naar misbruik in de kerk komt voor de verkiezingen van volgend jaar:

Videospeler inladen...

"Gedegouteerd"

Maar Vooruit en Groen zijn lang niet de enige partijen die een onderzoekscommissie genegen zijn. Ook Open VLD-voorzitter Tom Ongena steunt de vraag, zegt hij op X, het vroegere Twitter: "Niemand staat boven de wet. Ook de Kerk niet. Daarom steunen we de vraag naar een onderzoekscommissie. De waarheid moet aan het licht komen, slachtoffers erkenning krijgen en maatregelen nemen zodat dit nooit meer gebeurt."

Eenzelfde geluid bij CD&V-voorzitter Sammy Mahdi, die zegt "gedegouteerd" te zijn na "Godvergeten". "Wij mogen en zullen niet wegkijken", schrijft hij. "We moeten alle opties bekijken om tot een betere erkenning van het leed van slachtoffers te komen en om te zorgen dat er beter opgetreden wordt in geval van misbruiken. Ook een onderzoekscommissie."

"Als je bisschop Bonny hoort zeggen dat zijn generatie niet de fouten wil maken die in het verleden wel zijn gebeurd, moet je dat vastpakken. We gaan vanuit het parlement misschien niet tot in het Vaticaan alles opgelost krijgen. Maar de zaken die je hier kunt doen, moet je ondernemen. En daar kunnen we niet vroeg genoeg aan beginnen."

Collectieve pijn

Ook N-VA spreekt haar steun uit. "Een parlement staat ten dienste van onze bevolking", reageert Kamerlid Sophie De Wit. "Het is dan ook evident dat wij al die onbeantwoorde vragen en die collectieve pijn opnieuw een plaats zullen geven in de commissie Justitie."

De voorzitster van de commissie Justitie, Kristien Van Vaerenbergh, laat weten dat ze de verdere bespreking zal agenderen voor de eerstvolgende zitting. "Het is eerst en vooral belangrijk dat het parlement samen een duidelijke onderzoeksvraag uitwerkt, want het resultaat mag de slachtoffers en hun naasten niet teleurstellen", benadrukt De Wit. "Maar er zijn wel degelijk heel veel vragen te stellen over de aanpak door Justitie."

Het is belangrijk dat het parlement een duidelijke onderzoeksvraag uitwerkt, want het resultaat mag de slachtoffers en hun naasten niet teleurstellen

N-VA-Kamerlid Sophie De Wit

Vlaams Belang denkt ook dat een onderzoekscommissie nuttig kan zijn. "Wel met de bedenking dat die zich moet beperken tot misbruiken", zegt Kamerlid Barbara Pas. "Men moet dit niet aangrijpen om alles wat van ver en van dicht met de Kerk te maken heeft te willen verbieden."

Intussen kreeg onze redactie ook van PVDA te horen dat zij een onderzoekscommissie steunen. Aan Franstalige kant is er ook steun van PS en Ecolo. De liberale MR zegt bij monde van Kamerlid Marie-Christine Marghem dat ze niet tegen een onderzoekscommissie zijn, tenminste "als er nuttig werk kan worden geleverd en die niet dient om cinema te verkopen".

Was er niet al eerder een commissie rond misbruik in de Kerk?

Er was inderdaad in 2010 al eens een bijzondere commissie naar misbruik in de Kerk, zegt Philip Heymans, justitiejournalist bij VRT NWS, die het dossier destijds volgde. "Die kwam er nadat bekend was geraakt dat bisschop Vangheluwe jarenlang zijn neef misbruikt had."

Die commissie stelde in 2011 al duidelijk dat de Kerk heel slecht is omgegaan met slachtoffers van seksueel misbruik en dat er dingen in de doofpot zijn gestopt. "En de commissie heeft ook allerlei aanbevelingen gedaan, onder meer een onafhankelijke commissie die slachtoffers een schadevergoeding geeft met geld van de Kerk en een langere verjaringstermijn voor seksueel misbruik. Dat is er allebei gekomen."

Maar nu wil de politiek dus nog verder gaan met een parlementaire onderzoekscommissie. "Die kan zoals een onderzoeksrechter mensen onder eed ondervragen. Ze dient vooral om na te gaan of het gerechtelijk onderzoek wel correct is verlopen."

Meest gelezen