Het MAS in Antwerpen
imagebroker.com

Vlaamse regering investeert fors meer in musea, archieven en erfgoedbibliotheken

Musea, archieven en erfgoedbibliotheken krijgen jaarlijks 18 miljoen euro extra werkingsmiddelen van de Vlaamse overheid; het budget stijgt met meer dan de helft. "Een noodzakelijke inhaalbeweging", zegt minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA).  "Dit is heel goed nieuws", reageren de musea, die al lang meer geld vragen voor bijvoorbeeld digitalisering of het aantrekken van een divers publiek.

Blije gezichten in de museum- en erfgoedwereld: de vraag naar een betere financiering is niet in dovemansoren gevallen. De Vlaamse regering trekt jaarlijks 18 miljoen euro extra uit, en dat voor de komende 5 jaar. Daarmee wordt het budget opgetrokken tot ruim 51,5 miljoen, een stijging van 54 procent.

Dit is een noodzakelijke inhaalbeweging

Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA)

"Deze budgetverhoging is broodnodig om de toekomst van de cultureel-erfgoedorganisaties te verzekeren", zegt minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Hij noemt het een "noodzakelijke inhaalbeweging", in navolging van wat eerder gebeurde voor de kunstensector. 

Cultureel-erfgoedorganisaties, dat zijn musea zoals MAS of SMAK, culturele archiefinstellingen zoals Amsab of het Letterenhuis, en dienstverlenende organisaties zoals de Vlaamse erfgoedbibliotheken. Ze "bewaren ons gedeeld geheugen, vertellen de verhalen uit het verleden en actualiseren het cultureel erfgoed voor de toekomstige generaties", klinkt het bij de Vlaamse regering.

Groeningemuseum Brugge
Arterra / Philippe Clément

Dit echt heel goed nieuws, hiermee kunnen we stappen vooruit zetten

Patrick Allegaert - Museumoverleg

"Dit is zeker goed nieuws", zegt Patrick Allegaert van het Vlaams Museumoverleg. De sector had 21 miljoen extra gevraagd; de Vlaamse regering komt daar met 18 miljoen grotendeels aan tegemoet. Er was een historische achterstand; er zijn nieuwe musea en organisaties bijgekomen én er zijn meer en andere verwachtingen. Denk aan technologische ontwikkelingen, digitalisering, duurzaamheid, maar ook meer inspanningen om een diverser publiek aan te spreken.

"Hiermee kunnen we stappen vooruit zetten, ook om een internationale vergelijking te doorstaan. Met de kwaliteit die er nu is in musea en erfgoedinstellingen, zullen we dat zeker kunnen waarmaken," klinkt het optimistisch. 

Veel winnaars

Musea Brugge krijgt fors meer (+97 procent), net als Design Museum Gent (+ 124 procent), Stadsmuseum STAM in Gent (+118 procent) of het MAS in Antwerpen (+112 procent).

Bij de kleine musea en instellingen krijgt bijvoorbeeld Parcum in Leuven meer werkingsmiddelen (+ 157 procent), of ook het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke (+133 procent) of 't Grom, het museum van de groentestreek in Sint-Katelijne-Waver (+138 procent).

Ook enkele verliezers

Enkele instellingen of musea krijgen - zoals verwacht - ook minder geld, zoals DIVA, het museum voor diamant, zilver en edelsmeedkunst in Antwerpen (-1 procent) of het Sportimonium in Hofstade-Zemst (-48 procent).

Fotomuseum Antwerpen
Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Alles samen 84 organisaties hadden een subsidie-aanvraag ingediend. Meer dan 60 experten hebben die beoordeeld. De Vlaamse overheid verdeelt de subsidiepot nu over 79 werkingen. Het gaat om musea die ook worden betoelaagd door de lokale overheid.

Daarnaast zijn er ook musea die enkel werken met middelen van de Vlaamse overheid, zoals het KMSKA of Mu.ZEE in Oostende. Daarvoor wordt het jaarlijks budget verhoogd met 7 miljoen euro. Hoe dat bedrag wordt verdeeld, is nog niet bekend. 

Meest gelezen